Print this page

Minul týždeň obleteli svet fotografie a videá dvoch tehotných žien z bombardovanej ukrajinskej nemocnice. Ruská propaganda a aj trollovia šírili hoaxy o herečkách a bombardovanie pôrodnice popierali. Jedna zo žien mala šťastie, prežila a porodila dievčatko. Druhá, ktorú reportéri zachytili na nosídlach, zomrela.

„Tehotné dievča z video/fotoreportáží z miesta bombardovania detskej nemocnice číslo tri v Mariupoli (pôrodný domov), tá, ktorú niesli na nosidlách, neprežila. A jej nenarodené dieťa neprežilo. Potvrdil to fotograf Evgeny Maloletka, ktorý spravil tieto fotky pre AP. Druhá - Marianna Podgurskaya (jej skutočné meno je Mariana Vishegirskaya - pozn.red.)* - včera porodila dievčatko, ako už mnohí viete... A prvé ťažko zranené dievča zomrelo,“ napísala Asya Dolina z Voice of America - VOA . O úmrtí informujú aj mnohé ukrajinské weby.

*Ukrajinská beauty blogerka Mariana Vishegirskaya vo štvrtok večer porodila dievčatko. Ruské veľvyslanectvo v Londýne ju predtým pomenovalo ako Marianna Podgurskaja a obvinilo ju z fingovania zranení.

Kremeľ označil správy o bombardovaní nemocnice za hoax a proruská propaganda začala šíriť správy, že tehotné ženy na fotkách sú herečky. Hoax sa uchytil aj na Slovensku. V tejto súvislosti zverejnila minulý týždeň slovenská polícia varovanie. "Ide o cielenú informačnú manipuláciu z Ruskej federácie," upozorňovala polícia.

Podrobnosti: Polícia zverejnila mimoriadne varovanie ohľadom hoaxu fotky modelky z bombardovanej nemocnice

Takto vyzerali hoaxy, ktoré spochybňovali autenticitu fotiek a začali zaplavovať sociálne siete po celom svete pár hodín po útoku. Vychádzali z konštrukcie, ktorú zverejnili ruské štátne médiá: