Print this page

V prípade špionáže pre Rusov figuruje prorektor, bývalý asistent poslanca, redaktor Hlavných správ aj bývalý príslušník SIS Reprofoto facebook Denník N

Policajný prezident Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic dnes na tlačovej besede informovali o akciách Matrioška a Kaťuša proti ruským špiónom na Slovensku.

„V dňoch 11. až 14 marca príslušníci NAKA a Vojenského spravodajstva vykonali zaisťovacie úkony a určité rozkladné opatrenia zamerané na eliminovanie spravodajskej činnosti Ruskej federácie na území Slovenskej republiky. Takisto boli vykonané opatrenia na zmarenie činnosti spravodajských dôstojníkov týchto služieb," povedal policajný prezident Hamran.

V prípade figuruje niekoľko osôb.

V kauze ruských špiónov podali návrh na vzatie do väzby vojenského plukovníka Pavla Bučka, ktorý pôsobil ako prorektor a vedúci katedry bezpečnosti a obrany vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Podľa špeciálneho prokurátora spolupracoval s ruskou vojenskou rozviedkou už od roku 2013. 

Obvineniu zo zločinu vyzvedačstva a prijímania úplatku čelí aj Bohuš Garbár, ktorý písal pre Hlavné správy. Denník N dnes zverejnil video, ako ho verbuje vojenský pridelenec na ruskej ambasáde Sergej Solomasov. „Táto osoba sa ku skutku priznala. Máme informácie, že ako spravodajský agentúrny kontakt pôsobil od apríla minulého roka,“ povedal Hamran.

Podľa slov policajného prezidenta Garbár zbieral vysoko citlivé informácie vrátane tých, ktoré sú kvalifikované ako tajné a prísne tajné, poskytoval ich ruským spravodajským kontaktom za čo prijímal úplatky.

Garbár písal pre Hlavné správy minimálne od roku 2016, málo kedy pod vlastným menom.

Hlavné správy fungovali bez povšimnutia štátnych orgánov, hoci médiá na proruskú propagandu, pozadie webu upozorňovali už roky.

Odporúčame aj:
Kočnerova Threema: Kočner sa pochválil, že je skrytým akcionárom konšpiračných Hlavných správ

Kto riadi proruský web Hlavné správy? Muž, ktorý neodmieta ani eurofondy

Hlavnespravy.sk robia z Rusov šialencov, ktorí sa neboja jadrovej vojny

Ďalšou osobou je bývalý asistent poslanca z Michaloviec, pomocou ktorej sa snažil Garbár získavať prísne tajné informácie z prostredia parlamentu a štátnych inštitúcií. Podľa Denníka N je to Jozef Mihalič, bývalý asistent poslanca Miroslava Suju (Republika).

Ďalšou osobou je Bohuš M. bývalý príslušník SIS, ktorý ukončil pracovný pomer v SIS 31.12. 2021. Prostredníctvom tejto osoby sa snažil Bohuš Garbár získať tajné informácie z prostredia SIS.

Pri domových prehliadkach boli zaistené USB kľúče, podrobné poznámky a plány spojenia aj dokumenty zo stretnutí a peniaze.

Ako upozornil europoslanec Vladimír Bilčík agent Garbár v roku 2016 prispel sumou 10 000€ ĽSNS, ale tiež 4 500 € Národnej koalícii v roku 2018.