Print this page

Marián Leško bude radiť premiérovi

Bývalý novinár Marián Leško a analytik Vladimír Baláž rozširujú zloženie Strategickej rady pre implementáciu Plánu obnovy a odolnosti SR.

„Teší ma, že ďalší renomovaní odborníci posilňujú môj poradný tím pre plán obnovy, ktorý už dnes tvoria uznávaní experti. Noví členovia vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam poskytnú cenné rady, ktoré môžu napomôcť k úspešnej realizácii plánu obnovy. Spoločne tak dokážeme pripraviť Slovensko na výzvy budúcnosti,“ povedal predseda vlády Eduard Heger.

Bývalý novinár bol do novembra minulého roka poradcom prezidentky Zuzany Čaputovej.

„Dôvod, prečo som odišiel, bol, že som mal pocit, že moja úloha v prezidentskom paláci bola splnená, všetko sme nastavili a všetko fungovalo, ako má. Tak som si povedal, že urobil som, čo som mohol, a rád by som túto úlohu prenechal mladším, šikovnejším a krajším,” povedal vtedy pre Plus Jeden deň Leško.

"Rozhodol sa odísť do dôchodku. Jeho úlohy sú rozdelené medzi ďalších poradcov a zamestnancov prezidentskej kancelárie," povedal podľa TASR hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Leško sa potom vrátil medzi glosátorov relácie Sedem televízie JOJ a spolupracoval aj s Denníkom N.

Marián Leško začínal v roku 1982 ako redaktor týždenníka Nové slovo. V roku 1992 pracoval pre denník Pravda, potom krátko pre denník Práca. V roku 1994 kandidoval na spoločnej kandidátke predvolebnej ľavicovo orientovanej koalície štyroch politických strán Spoločná voľba. Od roku 1996 bol politickým komentátorom denníka SME, spolupracoval s Markízou pri tvorbe politických diskusných relácií, účinkoval v relácii Sedem s.r.o. a potom v relácii Sedem na JOJ. Pred príchodom do prezidentského paláca pôsobil v týždenníku TREND a v nadácii Zastavme korupciu.

Vladimír Baláž pôsobí v Prognostickom ústave Slovenskej akadémie od roku 1989, kde sa venuje medzinárodnej mobilite osôb, národnému systému výskumu a inovácií a behaviorálnej ekonómii. Dlhodobo sa venuje popularizácii ekonómie v slovenských médiách.

Medzi hlavné úlohy strategickej rady patrí predkladanie strategických odporúčaní v súvislosti s implementáciou Plánu obnovy a odolnosti SR. Od svojho vzniku sa rada venovala najmä hlavným prioritám plánu obnovy vrátane tém z oblasti zdravotníctva, vzdelávania, či spravodlivosti.