Print this page

Od začiatku vojny ruskí okupanti spáchali na novinároch údajne až 74 zločinov Foto: Fox News

Od začiatku ruskej agresie zomrelo na Ukrajine 18 novinárov a ďalší boli zranení alebo unesení. S odvolaním sa na údaje generálnej prokuratúry a ministerstva kultúry to napísal denník Ukrajinska pravda, pričom v prehľade mŕtvych či zranených žurnalistov zo zahraničia bez podrobností uvádza dve osoby z Českej republiky. České ministerstvo zahraničia oznámilo ČTK, že nemá informácie o zranených novinároch z Česka.

Ukrajinský denník uviedol, že počas už 40 dní trvajúcej vojny spáchali ruskí okupanti na novinároch 74 zločinov. O život prišlo 18 pracovníkov médií, medzi nimi tri ženy. Unesení boli štyria muži a štyri ženy. Traja novinári sú nezvestní. Podľa podkladov generálnej prokuratúry zranenia utrpelo 13 novinárov a 15 bolo vystavených zastrašovaniu.

"Ruskí okupanti pritom zabíjajú, unášajú a zastrašujú nielen ukrajinských novinárov. Medzi zabitými a zranenými je aj 19 pracovníkov médií z iných krajín: Británia - 5, Česká republika - 2, USA - 2, Dánsko - 2, Spojené arabské emiráty - 2, Rusko - 2, Írsko -1, Švajčiarsko - 1, Francúzsko - 1, Litva - 1," napísala Ukrajinská pravda bez upresnenia, či ide v konkrétnych prípadoch o mŕtvych alebo zranených.

"Neregistrujeme žiadneho zraneného novinára. Ani z redakcií sa na nás nikto neobrátil," povedalo dnes ČTK tlačové oddelenie českého ministerstva zahraničných vecí.

Minulý týždeň bolo v oblasti bojov severne od Kyjeva nájdené telo ukrajinského dokumentaristu a fotografa Maksyma Levina, ktorý pracoval okrem iného pre britskú stanicu BBC a pre agentúry Reuters a AP. Pri ruskom ostreľovaní zahynula pred 14 dňami v Kyjeve novinárka Oxana Baulinová pracujúca pre ruský server The Insider. V polovici marca ruskí vojaci v Irpini zastrelili novinárov denníka The New York Times Brenta Renauda, ​​ktorý ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane.