Print this page

Ruskí poslanci sa chystajú médiám zakázať preberať cudzie správy o armáde Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Novinári v Rusku majú niesť podľa návrhu ruských poslancov zodpovednosť za preberanie informácií iných médií, ktoré obsahujú "nedôveryhodné" informácie o použití ruských ozbrojených síl v zahraničí a diskreditácii ruskej armády. O príslušnom návrhu zákona informovala agentúra Interfax.

Zmeniť sa má doterajšie ustanovenia mediálneho zákona, ktoré zbavovalo redakcie zodpovednosti za šírenie informácií, ktoré nezodpovedajú skutočnosti, v prípade, že išlo o doslovné prevzatie informácií iného média. Teraz poslanci navrhujú do mediálneho zákona vložiť zoznam dôvodov, kvôli ktorým generálna prokuratúra môže médiu odobrať osvedčenie o registrácii.

Členovia parlamentnej komisie pre zasahovanie cudzích štátov do ruských záležitostí už predložili návrh novely, podľa ktorej by generálny prokurátor a jeho zástupcovia dostali právomoc uzatvárať médiá v Rusku bez rozhodnutia súdu. Generálna prokuratúra by po zistení prehrešku daného média požiadala cenzúrny úrad Roskomnadzor o zneplatnenie registrácie daného média a následne by úrad ukončil napríklad platnosť vysielacej licencie, pripomenul Interfax.

Dôvodom k takémuto kroku by mohla byť diskreditácia ruských ozbrojených síl, šírenie nehodnoverných informácií o ich použití v cudzine, výzvy na bránenie v použití ozbrojených síl pri obrane záujmov Ruska a podobne. Dôvodom by tiež mohlo byť prijatie recipročných opatrení voči zahraničnému médiu v Rusku v prípade, že by iný štát bránil ruským médiám v činnosti.

Ruskí zákonodarcovia po ruskom útoku na Ukrajinu zaviedli postih až 15 rokov väzenia za "klamné" informácie o použití ruských ozbrojených síl či o činnosti ruských orgánov v zahraničí. Tlak úradov už dlho pred vojnou viedol k ukončeniu činnosti väčšiny nezávislých médií. Počas konfliktu prestal - po dvoch výstrahách od Roskomnadzoru - vychádzať nezávislý denník Novaja gazeta, ktorý v predvečer konfliktu odhadoval, že prvou obeťou vojny sa stanú zvyšky slobody v Rusku.

Uväznený opozičný politik Alexej Navalnyj v utorok na twitteri napísal, že sa o masakre civilistov v ukrajinskom meste Buča dozvedel zo štátnej televízie, ktorá všetko vysvetlila ako provokáciu, dlho pripravovanú NATO. "Hovorím vám, že si neviete predstaviť obludnosť klamstva na federálnych kanáloch. A bohužiaľ jej presvedčivosť pre tých, ktorí nemajú prístup k alternatívnym informáciám," napísal opozičník o vysielaní ruskej televízie, ktorá je stále hlavným zdrojom informácií pre väčšinu Rusov.