Print this page

Víťazom tohtoročného ročníka najvýznamnejšej fotoreportérskej súťaže World Press Photo sa stal snímok červených šiat zavesených na kríži s dúhou v pozadí, ktorý pripomína obete z radov domorodých detí z internátnych škôl v Kanade. Fotografiu vytvorila kanadská fotografka Amber Brackenová pre denník The New York Times. Najlepšie novinárske snímky za uplynulý rok dnes vyhlásila usporiadateľská organizácia sídliaca v Holandsku, vyberala z takmer 65.000 fotografií od viac ako 400 fotografov zo 130 krajín.

"Je to ten typ snímky, ktorý sa vám vpije do pamäti. Vzbudzuje svojím spôsobom zmyslovú reakciu. Takmer som počula to ticho v tejto fotografii, tichý okamih celosvetového zúčtovania s históriou kolonizácie, nielen v Kanade, ale po celom svete," povedala šéfka medzinárodnej poroty Rena Effendiová.

Prácu Brackenovej uznala porota už druhýkrát. V roku 2017 získala prvú cenu v kategórii súčasné problémy za svoje fotografie protestov domorodých obyvateľov proti výstavbe ropovodu Dakota Access Pipeline.

Vlani na jar sa v Kanade podarilo objaviť 215 hrobov pri bývalej cirkevnej internátnej škole, čoskoro nato nasledovali mnohé nálezy na ďalších podobných miestach. Kanadský školský systém od 19. storočia až do 90. rokov minulého storočia oddeľoval deti pôvodných obyvateľov od ich rodín a posielal ich do internátnych škôl, kde boli mnohé z nich týrané, sexuálne zneužívané a trpeli hladom. Podľa odhadov expertov v nich zomrelo 4000 až 6000 detí. Systém bol súčasťou snáh o asimilácii domorodých národov. Podľa kanadských vyšetrovateľov bolo takto umiestnených do internátnych škôl a izolovaných od rodičov a svojej kultúry viac ako 150.000 detí. Zhruba tri štvrtiny z asi 130 internátnych škôl prevádzkovala katolícka cirkev.

Ocenenie pre fotografiu Brackenovej prišlo len niekoľko dní po tom, čo sa pápež František ospravedlnil domorodým obyvateľom Kanady za utrpenie, ktoré prežili ich predkovia v cirkevných internátnych školách.

Cenu za najlepší fotopríbeh si odniesol austrálsky fotograf Matthew Abbott za sériu snímok zachytávajúcich boj domorodých obyvateľov Austrálie proti požiarom tým, že cielene zapaľujú podrast, ktorý by neskôr mohol samovoľne vzplanúť.

Ocenenie za najlepší dlhodobý projekt dostal Lalo de Almeida z Brazílie za sériu fotiek nazvanú Amazonská dystopia, ktorá ukazuje dopady ťažby v amazonskom pralese.

Porota tiež vyberá najlepšie snímky z niekoľkých svetových regiónov, z Európy si odniesol ocenenie Grék Konstantinos Tsakalidis za fotku starej ženy plačúcej pred horiacim domom na gréckom ostrove Euboia.