Print this page

Safronov si nerobí ilúzie o výsledku procesu, v ktorom je obžalovaný z vlastizrady Foto: Komersant

Bývalý ruský novinár Ivan Safronov si nerobí ilúzie o svojom možnom uväznení v dôsledku procesu, v ktorom čelí obžalobe z velezrady, okrem iného za údajnú spoluprácu s českou rozviedkou. S odvolaním sa na Safronovu osobnú korešpondenciu o tom informovala agentúra Reuters. Bývalému novinárovi hrozí až 20 rokov väzenia, moskovskému súdu má obžaloba predniesť dôkazy.

"Budem bojovať až do konca, o tom niet pochýb," napísal Safronov v liste zaslanom z moskovskej väzobnej väznice Lefortovo s dátumom 26. marca.

"Ak to bude trest odňatia slobody, tak to bude trest odňatia slobody. Vôbec ma to nedesí," píše sa v korešpondencii, ktorú adresát zdieľal s agentúrou Reuters pod podmienkou zachovania anonymity.

Safronova, ktorý sa v máji 2019 stal poradcom šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos, zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tajná služba tvrdí, že Safronova v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. V roku 2017 podľa obvinenia splnil zadanú úlohu zhromažďovať a odovzdávať tajné informácie o dodávkach ruských zbraní do Afriky a o pôsobení ruských vojakov na Blízkom východe. Konečným príjemcom týchto informácií nebolo podľa FSB Česko, ale Spojené štáty.

Safronov vinu odmieta a tvrdí, že je prenasledovaný za svoju predchádzajúcu prácu novinára. Tridsaťjedenročný žurnalista písal ako expert o vojenských otázkach pre denníky Kommersant a Vedomosti.