Print this page

Křetínsky zasiahol do titulnej strany časopisu Marianne, sťažujú sa redaktori (FOTO) Zdroj: Marianne

Väčšinový vlastník francúzskeho časopisu Marianne Daniel Křetínský donútil redakciu zmeniť nadpisy na titulnej strane dnešného vydania časopisu. Redakcia Marianne to uviedla v utorok v zverejnenom vyhlásení. Ide podľa nich o neprípustný zásah do nezávislosti médií. Kretínskeho komentár sa ČTK snaží získať.

 

Pôvodná verzia titulnej strany mala fotografiu očí dvoch prezidentských kandidátov, centristu Emmanuela Macrona a nacionalistky Marine Le Penovej. Pri prvom z nich stálo "Zlosť..." (La colère...), pri druhej "...alebo chaos?" (...ou le chaos?). Fotografia zostala, ale text sa zmenil. Časopis vyšiel vo verzii "Napriek hnevu... ...zabrániť chaosu". Zásah sa dotkol aj citácie v podvale titulnej strany.

"Tento zásah nášho majoritného vlastníka, Daniela Křetínskeho, predstavuje vážny útok na redakčnú nezávislosť Marianne. Stalo sa to napriek tomu, že (Kretínsky) osobne a dokonca dvakrát novinárom sľúbil, že bude tento základný princíp rešpektovať. Až doteraz tak robil," píše vo vyhlásení Spoločnosť redaktorov Marianne (SRM) .

 

Kretínsky vlastní podiel aj vo francúzskom denníku Le Monde. V Česku spolu s Patrikom Tkáčom kontroluje spoločnosť Czech News Center a.s., ktorá má v portfóliu okrem iného aj denníky Blesk, Sport, Aha! a E15 alebo časopis Reflex.

Le Penová na twitteri poďakovala novinárom, že "odhalili vplyv peňazí na editorské rozhodnutia médií". "Francúzi naivne neveria kampani klamstiev a ohovárania," dodala kandidátka na post prezidentky. Rozhodujúce druhé kolo volieb sa vo Francúzsku koná v nedeľu 24. apríla.