Print this page

Blesk má zaplatiť hercovi Oldřichovi Kaiserovi 250.000 Kč Foto z filmu Dívka za zrcadlem/ČT

Spoločnosť Czech News Center (CNC), vydavateľ českého bulvárneho denníka Blesk, má hercovi Oldřichovi Kaiserovi zaplatiť 250.000 korún za nepravdivú informáciu o jeho príbuzenskom vzťahu s komunistickým československým prezidentom Antonínom Zápotockým. Rozhodol o tom Obvodný súd pre Prahu 7, uviedla Česká televízia (ČT). Rozsudok nie je zatiaľ právoplatný. Kaiser už skôr vysúdil 100-tisíc korún, Ústavný súd ale potom rozhodol, že má nárok na vyššie odškodné. Vyjadrenie vydavateľstva ČTK zisťuje.

"Žalovanej spoločnosti bola uložená povinnosť zaplatiť žalobcovi do troch dní od právoplatnosti rozsudku zadosťučinenie za nemajetkovú ujmu vo výške 250 tisíc korún," oznámila ČT hovorkyňa súdu Iva Kaňáková. Súd prvého stupňa rovnako ako predtým naopak zamietol žiadosť o odstránenie článkov týkajúcich sa vzťahu Kaisera a Zápotockého.

Tvrdenie o príbuzenstve zaznelo v máji 2017 vo videu zo série Potomkovia slávnych na webe Blesk.cz. Údajný synovec Zápotockého tam uviedol, že jeho sesternica je Kaiserovou mamičkou a že hercov otec bol architektom, ktorý pil a dostával stranícke zákazky. Citácie sa potom objavili aj v písanom článku a neskôr v ďalších médiách. Informácie o príbuznosti boli mylné, išlo zrejme o iného Oldřicha Kaisera. Herec preto žiadal ospravedlnenie a odškodnenie.

Kaňáková uviedla, že obvodný súd vychádzal z novembrového rozhodnutia Ústavného súdu. Sudca spravodajca Vladimír Sládeček vtedy v odôvodnení uviedol, že stotisícová suma neplní ani satisfakčnú funkciu pre poškodeného, ​​ani preventívnu funkciu pred zverejňovaním nepravdivých informácií.

Ústavný súd vytkol všeobecným súdom prílišný mechanický a formalistický prístup, zároveň svoje rozhodnutia riadne neodôvodnili. Podľa Ústavného súdu treba každý prípad neoprávneného zasahovania do osobnostných práv posudzovať individuálne. Kaiser žiadal náhradu päť miliónov korún. Podľa neho by náhrada 100.000 korún znamenala, že by mali bulvárne médiá priestor parazitovať na nielen známych osobnostiach.