Print this page

Našli sa osobné veci novinára a jeho sprievodcu, ktorí zmizli v Amazónii

Brazílske úrady oznámili nález osobných vecí zmiznutého novinára denníka The Guardian Doma Phillipsa a odborníka na domorodé národy Bruna Araúja Pereiru. Dvojica pred týždňom zmizla v odľahlej oblasti Amazónie. S odvolaním sa na brazílsku políciu o tom informovala agentúra AFP.

"Polícia uviedla, že našla veci patriace nezvestným mužom: zdravotnú kartu, čierne nohavice, čierne sandále a topánky patriace Brunovi Pereirovi a pár topánok a batoh s osobným oblečením, ktoré patrili Domu Phillipsovi," uviedli miestne úrady.

Hasiči z brazílskeho štátu Amazonas už skôr oznámili tlači, že osobné veci, ktoré by mohli patriť nezvestným mužom, boli nájdené "v blízkosti domu" jediného podozrivého v prípade zmiznutej dvojice. Dom Phillips píše o protizákonnej ťažbe dreva a nerastných surovín v oblasti Amazónie v Brazílii.Reportér zomrel potom, ako sa mu niekto opakovane vyhrážal smrťou.

Podrobnosti: V brazílskej Amazónii zmizol britský novinár a miestny expert na indiánov

Päťdesiatsedemročný Phillips, spolupracovník britského denníka The Guardian, a štyridsaťjedenročný Bruno Pereira, odborník brazílskej vládnej agentúry pre záležitosti pôvodných obyvateľov (Funai), spolu cestovali loďou po odľahlom údolí Javarí na západe Amazónie a viedli rozhovory pre knihu o ochrane životného.

Naposledy ich videli 5. júna na rieke. Vracali sa z dvojdňovej reportážnej cesty do mesta Atalaia do Norte, kam už ale nedorazili.