Print this page

Ruský novinár vydražil Nobelovu cenu za 103,5 milióna dolárov, peniaze posiela detským utečencom na Ukrajinu Reprofoto youtube DW

Ruský novinár a laureát Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov vydražil medailu spojenú s ocenením za rekordnú sumu. V aukcii v New Yorku za ňu získal 103,5 milióna dolárov, uviedla agentúra Reuters. Peniaze venuje na pomoc detským utečencom z Ukrajiny, ktorí utiekli pred ruskou inváziou.

Muratov získal prestížnu cenu v októbri 2021 spolu s filipínskou novinárkou Máriou Ressaovou za svoj boj za slobodu slova. Šesťdesiatročný novinár je spoluzakladateľom a šéfredaktorom ruského opozičného denníka Novaja gazeta, pre ktorého pracovala aj uznávaná novinárka Anna Politkovská zavraždená v Moskve v roku 2006. Denník si vydobyl uznanie investigatívnou žurnalistikou, ktorá v minulosti stála novinárku život.

Novaja gazeta musela pozastaviť svoje vychádzanie v papierovej podobe aj na internete.

Muratova na začiatku apríla napadol neznámy páchateľ, ktorý novinára polial olejovitou farbou s acetónom a údajne pritom kričal: „Muratov, to máš za našich chlapcov!“, čím myslel ruské vojenské jednotky. Podľa Washingtonu za útokom stála ruská tajná služba, uviedli s odkazom na svoje zdroje denníky The Washington Post a The New York Times.

S nápadom vydražiť cenu prišiel sám Muratov. Zmyslom daru je podľa neho "dať deťom utečencov šancu na budúcnosť". "Najdôležitejším posolstvom dneška je, aby ľudia pochopili, že prebieha konflikt a treba pomôcť ľuďom, ktorí trpia najviac," uviedol Muratov. Dúfa vraj, že výsledok aukcie motivuje ostatných ľudí, aby vydražili svoje cennosti a pomohli tak Ukrajincom.

Novinár tiež spomenul, že medzinárodné sankcie uvalené na Rusko by nemali brániť tomu, aby sa k núdznym dostala humanitárna pomoc, ako sú lieky na ojedinelé ochorenia a transplantácie kostnej drene.

Výťažok z dražby, ktorú vyhral neznámy záujemca na telefóne, pôjde na program Detského fondu OSN (UNICEF) pre ukrajinské deti vysídlené vojnou, uviedla spoločnosť Heritage Auctions, ktorá dražbu organizovala. Keby sa medaila, ktorá sa vydražila za viac ako 100 miliónov dolárov, roztavila, mala by podľa Reuters hodnotu asi 10-tisíc dolárov.

Držiteľom predchádzajúceho rekordu bol laureát Nobelovej ceny z roku 1962 James Watson, ktorý v roku 2014 vydražil svoju medailu za 4,8 milióna dolárov. Watson získal Nobelovu cenu za lekárstvo ako spoluobjaviteľ štruktúry DNA. Šlo vtedy o vôbec prvú Nobelovu medailu draženú doteraz žijúcim držiteľom.