Print this page

Filipínske úrady nariadili ukončenie činnosti investigatívneho spravodajského webu Rappler, ktorý spoluzaložila nositeľka Nobelovej ceny za mier Maria Ressaová. Dôvodom je podľa nich porušenie nariadenia o zahraničnom vlastníctve médií. Web je jedným z mála filipínskych médií, ktoré kritizujú vládu prezidenta Rodriga Duterteho, okrem iného za zneužívanie moci či autoritárstve. V posledných rokoch čelil web mnohým obvineniam, informoval dnes denník The Guardian.

Najnovšie rozhodnutie o ukončení činnosti webu prichádza krátko predtým, než Duterteho v úrade vystrieda Ferdinand Marcos mladší, syn bývalého filipínskeho diktátora.

Zástupcovia Rappleru uviedli, že končiť nehodlajú a nariadenia úradov napadnú na súde. "Budeme pokračovať v práci. Naši novinári budú ďalej informovať," povedala Ressaová na brífingu. Rozhodnutie úradov označila za zastrašovanie.

Filipínske médiá čelia za Duterteho vlády silnému tlaku. V roku 2020 bolo nariadené vypnutie vysielania najväčšej televíznej stanice v krajine ABS-CBN. Minulý týždeň Národná telekomunikačná komisia zablokovala prístup k 28 webovým stránkam, vrátane spravodajského webu Bulatlat, ktorý sa zameriava na ľudské práva.

Ressaová je v súčasnej dobe na slobode na kauciu, čelí siedmim súdnym konaniam, v ktorých je obvinená okrem iného z daňových únikov a ohovárania. Vlani získala Ressaová Nobelovu cenu za mier spolu s ruským investigatívnym novinárom Dmitrijom Muratovom. Stali sa tak prvými novinármi, ktorí získali Nobelovu cenu za mier od roku 1935, keď výbor ocenil nemeckého novinára a pacifistu Carla von Ossietzkého, väzneného nacistami za odhalenie tajného znovuvyzbrojovania Nemecka.

Filipíny sú na rebríčku Indexu slobody tlače, ktorý zostavuje organizácia Reportéri bez hraníc, na 147. mieste zo 180 krajín.