Print this page

V Holandsku zatkli Poliaka podozrivého z organizácie vraždy novinára de Vriesa Foto: Facebook Peter de Vries

Polícia v Holandsku zatkla 27-ročného Poliaka, ktorého podozrieva z organizácie vraždy investigatívneho novinára Petera de Vriesa. S odvolaním sa na prokuratúru o tom informoval denník De Telegraaf. Novinár bol vlani v júli zastrelený na ulici. V júni začal v Holandsku súd s dvojicou mužov obžalovaných z jeho vraždy.

"Bol zatknutý 27-ročný Poliak podozrivý z koordinácie mužov, ktorí vraždu vykonali," povedal agentúre Reuters hovorca holandskej prokuratúry.

Zadržaným je Krystian M., píšu holandské médiá. Muž je súčasťou dlhodobého vyšetrovania, v ktorom je podozrivý aj vzdialený bratranec kedysi najhľadanejšieho holandského zločinca, tento rok v júni k doživotiu odsúdeného Ridouana Taghiho. Ako svedok proti Taghimu vystupoval Nabil Bakkali, ktorého poradcom bol zavraždený de Vries. De Telegraaf píše, že v súvislosti s Bakkaliho svedectvom je novinár už treťou obeťou - zavraždený boli aj Bakkaliho brat a právny zástupca.

Šesťdesiatštyriročného de Vriesa útočníci postrelili 6. júla 2021 na ulici v centre Amsterdamu, keď odišiel z televízneho štúdia a blížil sa ku vchodu do podzemných garáží. Zomrel o deväť dní neskôr v nemocnici. De Vries bol v Holandsku celebritou, často sa objavoval v televízii a bol považovaný za experta, ktorý mal zdroje medzi zločincami i strážcami zákona. V minulosti opakovane čelil kvôli niektorým kauzám vyhrážkam. Útok na de Vriesa vtedy okrem Holanďanov odsúdili aj zástupcovia ďalších krajín, inštitúcií či organizácií vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyen.

Žalobcovia z činu vinia 22-ročného Holanďana Delana G. a 36-ročného Poliaka Kamila E., ktorého zatkla polícia krátko po útoku. Zadržaní boli v automobile na diaľnici približne 50 kilometrov západne od Amsterdamu. Polícia vo vozidle našla zbrane, vrátane tej, ktorou bol pravdepodobne zavraždený de Vries.

Prokuratúra pre týchto mužov požaduje doživotný trest. Verdikt sa očakáva 14. júla.