Print this page

Ruský súd pozastavil prácu zväzu novinárov kvôli diskreditácii ruskej armády Ilustr. foto: Facebook V. Putin

Ruská prokuratúra požiadala súd o likvidáciu zväzu novinárov, zrejme kvôli údajnej diskreditácii ruskej armády. Informoval o tom dnes denník Vedomosti s odvolaním sa na upovedomenie súdu o prijatí žiadosti. Súd zatiaľ činnosť Zväzu novinárov a pracovníkov médií pozastavil, predbežné vypočutie je naplánované na 13. júla, poznamenal nezávislý spravodajský server Meduza.

Štátne zastupiteľstvo podľa Vedomosti tvrdí, že zväz využíva informačné zdroje na internete, kde sa objavujú správy "protiprávnej povahy". Tým podľa prokuratúry zoskupenie porušuje "ľudské práva a slobody a spôsobuje škody na verejnom poriadku a verejnej bezpečnosti, spoločnosti a štátu."

Dôvodom pozastavenia činnosti zväzu bolo "uverejnenie oznámenia obsahujúceho nepresné informácie o priebehu osobitnej vojenskej operácie na ochranu Doneckej ľudovej republiky (DNR) a Luhanskej ľudovej republiky (LNR), ktorej cieľom bolo zdiskreditovať použitie ruských ozbrojených síl". O akú konkrétnu informáciu ide, nie je upresnené, podotkol web Meduza. DNR a LNR sú medzinárodne neuznané proruské separatistické útvary na východe Ukrajiny, ktoré vyhlásili nezávislosť v roku 2014 a ktoré Moskva uznala krátko pred začatím svojej invázie na Ukrajinu.

Zväz novinárov a pracovníkov médií založili v Rusku v roku 2016 žurnalisti redakcií RBK, Novaja gazeta, Slon.ru, Mediazona a niekoľkých ďalších titulov. Vznikol po útoku na pracovníkov médií a ochrancov ľudských práv v marci 2016, ktorí boli na ceste z Ingušska do Grozného, ​​upozorňuje Meduza, podľa ktorej malo zoskupenie v roku 2020 okolo 600 aktívnych členov, väčšinou pracovníkov nezávislých médií.

Ruskí poslanci krátko po ruskej invázii na Ukrajinu schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a za to, čo ruské úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o ruskej armáde. Moskva svoju agresiu na Ukrajine označuje ako "zvláštnu vojenskú operáciu" s cieľom "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Kyjev hovorí o bezdôvodnej a neopodstatnenej vojenskej agresii a opakuje, že pre Rusko nikdy nepredstavoval hrozbu.

V Rusku sú známe už stovky prípadov stíhania na základe tohto nového zákona, podotkla Meduza. Minulý týždeň moskovský súd poslal na sedem rokov do väzenia mestského zastupiteľa Alexeja Gorinova, ktorý podľa neho šíril falošné správy o ruskej armáde. Gorinov odsúdil ruský útok na Ukrajinu a označil ho za vojnu, napísal ruskojazyčný server BBC.