Print this page

Únik dokumentov odhalil, ako vrcholní politici tajne pomáhali firme Uber Ilustr. foto: Uber

Tisíce uniknutých súborov odhalili, ako alternatívny poskytovateľ taxislužby Uber ako ďaleko zašiel, aby sa vyhol spravodlivosti. Podrobne opisujú rozsiahlu pomoc, ktorú sa mu podarilo získať od popredných európskych politikov, ako je Emmanuel Macron či bývalá eurokomisárka Neelie Kroesová. A tiež ako bývalý šéf Uberu osobne nariadil použiť systém označovaný ako "kill switch", aby zabránil policajtom pri razii v prístupe do počítačov, uvádza na svojich internetových stránkach spravodajská televízia BBC.

Uber uvádza, že jeho minulé správanie nebolo v súlade so súčasnými hodnotami a že dnes je už inou spoločnosťou.

Súbory označené Uber Files majú viac ako 124.000 záznamov, vrátane 83.000 e-mailov a 1000 ďalších súborov zahŕňajúcich konverzácie. Pochádzajú z rokov 2013 až 2017. Unikli do britského denníka The Guardian a boli poskytnuté Medzinárodnému konzorciu investigatívnych novinárov (ICIJ) a mnohým mediálnym organizáciiám, vrátane BBC Panorama.

Súbory odhaľujú, ako skupiny zamerané na lobovanie a propagáciu za 90 miliónov USD ročne verbovali spriatelených politikov, aby im pomohli v kampani za zmenu poskytovania taxislužby v Európe. Zatiaľ čo francúzski taxikári organizovali v uliciach niekedy aj násilné protesty proti Uberu, súčasný francúzsky prezident Macron si tykal s kontroverzným šéfom Uberu Travisom Kalanickom a povedal mu, že bude reformovať zákony v prospech Uberu.

Bezohľadné obchodné metódy Uberu boli dobre známe. Dokumenty ale prvýkrát poskytujú jedinečný pohľad zvnútra na to, kam až bola firma pri dosahovaní svojich cieľov schopná zájsť.

Bývalá komisárka EÚ pre digitálne záležitosti Neelie Kroesová, jedna z najvyšších úradníčok v Bruseli, podľa dokumentov rokovala o nástupe do Uberu ešte pred koncom svojho funkčného obdobia. A potom za firmu tajne lobovala, čím zrejme porušila etické pravidlá EÚ.

V tejto dobe bol Uber nielen jednou z najrýchlejšie rastúcich spoločností na svete, ale bol aj jednou z najkontroverznejších. Sprevádzali ho súdne spory, obvinenia zo sexuálneho obťažovania a škandály spojené s únikom dát. Nakoniec toho mali akcionári dosť a Kalanick bol v roku 2017 donútený odísť.

Uber uvádza, že jeho nástupca Dara Khosrowshahi dostal za úlohu transformovať každý aspekt fungovania firmy a zaviedol prísne kontrolné mechanizmy a dodržiavanie predpisov, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie verejnej spoločnosti.

Paríž bol prvým miestom v Európe, kde Uber začal ponúkať svoje služby a narazil tam na tvrdý odpor taxikárov. Ten vyvrcholil násilnými protestmi v uliciach. V auguste 2014 bol Macron menovaný ministrom hospodárstva a v Ubere videl zdroj rastu, veľmi potrebných nových pracovných miest a chcel mu pomôcť. V októbri toho istého roku sa zišiel s Kalanickom a ďalšími manažérmi. To bol začiatok jeho dlhého pôsobenia v úlohe zástancu záujmov kontroverznej firmy vo vláde. Lobista Uberu Mark MacGann popísal stretnutie ako veľkolepé. "Také som ešte nezažil," vyplýva zo spisov. Macron a Kalanick si čoskoro začali tykať a stretli sa najmenej štyrikrát.

Francúzskych taxikárov v roku 2014 rozzúrilo najmä spustenie služby UberPop, ktorá umožňovala ponúkať jazdu nelicencovaným vodičom za oveľa nižšie ceny. Súdy a parlament ju zakázali, ale Uber ju prevádzkoval ďalej, pretože napadol zákon. Macron súhlasil, že bude so spoločnosťou spolupracovať na prepracovaní zákonov, a v roku 2015 podpísal dekrét, ktorý zmiernil požiadavky na udeľovanie licencií vodičom Uberu.

Macronov hovorca uviedol, že kvôli jeho funkcii bolo prirodzené, že sa musel stýkať s mnohými spoločnosťami zapojenými do výrazných zmien, ktoré sa objavili v týchto rokoch v sektore služieb.

Dokumenty tiež odhaľujú, že vzťahy Uberu s Kroesovou začali podstatne skôr a boli hlbšie, než sa doteraz uvádzalo. Tým Kroesová zjavne porušila pravidlá upravujúce správanie komisárov. Kroesová dohliadala na digitálnu politiku a hospodársku súťaž, zasahovala proti veľkým technologickým spoločnostiam a hrala kľúčovú úlohu pri vymeriavaní vysokých pokút americkým firmám Microsoft a Intel.

V jej krajine, čo je Holandsko, služba UberPop vyvolala právne a politické problémy. V októbri 2014 boli zatknutí vodiči Uberu a v decembri súd v Haagu službu zakázal a pohrozil pokutou až 100.000 eur. V marci uskutočnila holandská polícia raziu v amsterdamskej kancelárii Uberu. Podľa e-mailov Kroesová volala v čase razie ministrom a ďalším členom vlády, aby ich presvedčila, aby od svojich zámerov ustúpili. V internom e-maile zamestnancom sa potom odporúča, aby o jej neformálnom vzťahu nehovorili.

Podľa pravidiel EÚ platí, že ak chcú bývalí komisári nastúpiť do novej práce skôr ako 18 mesiacov po ukončení práce v Európskej komisii (EK), musí im komisia toto zamestnanie schváliť. Kroesová preto napísala etickému výboru EK a žiadala o povolenie vstúpiť do poradného výboru.