Print this page

Prezidentka podpísala mediálne zákony, ale s vážnou výhradou Foto: KP SR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes podpísala zákon o mediálnych službách a zákon o publikáciách, ale má k nim vážnu výhradu.

"Na jednej strane vnímam potrebnosť modernej a komplexnej úpravy médií, ktorá zrovnoprávni všetky druhy médií, vrátane webov a sociálnych sietí. Približujeme sa tým k štandardu krajín EÚ. Dôležitým cieľom zákonov je zabezpečiť efektívnu reguláciu v dobe mimoriadneho významu médií pôsobiacich na internete a na druhej strane dostatočnú slobodu pre podnikanie a šírenie informácií," napísal prezidentka.

Pozitívne hodnotí, že zákony obsahujú moderné regulačné prvky, vrátane samoregulácie a prinášajú výrazné stransparentnenie vlastníctva médií.

Výhradu má k rozšíreniu práv politikov a verejných funkcionárov, ktoré sa do zákona dostali bez riadneho pripomienkového konania a odbornej diskusie ako poslanecký návrh. "Priznanie práva na vyjadrenie politikov je v rozpore s tým, aké zameranie verejne prezentovala aktuálna vláda s jej akcentom na slobodu prejavu a aj verejne deklarovanú podporu novinárom," píše prezidentka. 

Zákon podpísala, lebo právo na vyjadrenie pre verejných funkcionárov a politikov nie je protiústavné. "Budem však sledovať, či nedochádza k jeho zneužívaniu," dodala.