Print this page

Bieloruský súd uložil už väznenej novinárke osemročný trest Zdroj: Vesna

Bieloruský súd dnes uložil novinárke Kacjaryne Andrejevovej osemročný trest väzenia, dopustila sa podľa neho velezrady. Novinárka bola už skôr odsúdená na dva roky väzenia za nakrúcanie protestov proti autoritárskemu režimu bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, prepustená mala byť tento rok 5. septembra. S odvolaním sa na organizáciu na ochranu ľudských práv Vjasna o tom informovala agentúra Reuters.

Dvadsaťosemročnú Andrejevovú polícia zatkla v roku 2020, keď pre stanicu Belsat vysielajúcu z Poľska pre Bielorusov nakrúcala v Minsku masové protesty proti zabitiu demonštranta, ktorý prišiel o život niekoľko dní predtým. Spoločne s kolegyňou, dvadsaťštyriročnou Darjou Čulcovovou, ju súd uväznil na dva roky za organizáciu protestov. Obe novinárky vinu odmietli.

Tento rok na jar bola Andrejevová obvinená z velezrady. Ďalšie podrobnosti o prípade úrady nezverejnili, proces sa konal bez účasti verejnosti. Právny zástupca novinárky je po dohode so súdom viazaný mlčaním a nemôže o prípade informovať ani príbuzných Andrejevovej, uviedla agentúra AFP. Bieloruská štátna agentúra BelTA citovala vyhlásenie súdu, podľa ktorého sa novinárka previnila vyzradením štátneho tajomstva. Okrem ôsmich rokov za velezradu musí Andrejevová odslúžiť aj pôvodný trest, z ktorého jej zostávajú tri mesiace.

Odsúdenie Andrejevovej dnes potvrdila aj stanica Belsat, ktorú bieloruské úrady vyhlásili za extrémistickú.

"Hrozne ma rozčuľuje, keď vidím, ako sa režim mstí tým, ktorí sa mu odvážia vzdorovať," napísala na twitteri čelná predstaviteľka bieloruská opozícia v exile Svjatlana Cichanouská. "(Andrejevová) sa odvážila ukázať svetu pravdu o brutalite režimu," dodala opozičná vodkyňa.

V Bielorusku je odhadom asi 1300 politických väzňov, uvádza Vjasna. Časť z nich bola zatknutá za vlny protestov proti Lukašenkovi, ktorú v auguste 2020 odštartovali sporné prezidentské voľby. Ich víťazom úrady znovu vyhlásili Lukašenka, ktorý tejto bývalej sovietskej republike vládne od roku 1994. Podľa odporcov režimu boli výsledky volieb sfalšované a ich výsledky odmietla uznať aj Európska únia.