Print this page

Bieloruský súd poslal na roky do väzenia ďalšiu nezávislú novinárku Foto: FB Belsat.eu

Poľsko si dnes predvolalo bieloruského chargé d'affaires vo Varšave. Protestuje tým proti uväzneniu novinárky a spolupracovníčky poľských médií Iryny Slaunikavovej, ktorú bieloruské úrady obvinili zo založenia extrémistickej organizácie. Informuje o tom agentúra DPA.

Päťdesiatdvaročnú Slaunikavovú, ktorá predtým spolupracovala s televíznym kanálom Belsat a v čase svojho zatknutia bola zamestnankyňou poľskej televízie TVP, súd v stredu uznal vinnou zo založenia extrémistickej organizácie a z účasti na protestoch. Za to jej vymeral päťročný nepodmienečný trest.

"V súvislosti s odsúdením novinárky Iryny Slaunikavovej sa minister (zahraničia) Zbigniew Rau rozhodol predvolať chargé d'affaires Bieloruska," uviedla na twitteri poľská diplomacia. Poľsko podľa hovorcu ministerstva zahraničia predložilo bieloruskej strane svoje stanovisko a ďalej sa bude na medzinárodnej úrovni snažiť o oslobodenie Slaunikavovej aj ďalších spolupracovníkov poľských staníc.

Slaunikavovú zadržali bezpečnostné zložky vlani v októbri na letisku v Minsku po návrate z dovolenky. Pôvodne išla do väzenia na 15 dní za zverejnenie príspevku, ktorý mal podľa úradov extrémistický obsah. Novinárka následne strávila posledných desať mesiacov vo väzbe.

Minulý mesiac poslal súd na osem rokov za mreže novinárku Belsatu Kacjarynu Bachvalavovú, známu aj pod priezviskom Andrejevová. Ženu, ktorá si už predtým odpykávala dvojročný trest za nakrúcanie protestov proti autoritárskemu režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, súd uznal vinnú z velezrady. Jej kolegyňu Darju Čulcovovú súd poslal za mreže na dva roky za organizáciu protestov. Obe novinárky vinu odmietli.

Televízny kanál Belsat vysiela v bieloruštine, financuje ho poľská vláda. Bieloruské úrady ho označujú za extrémistický.

Bieloruskom predvlani otriasli rozsiahle demonštrácie, ktoré vypukli po tom, čo Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov už šiestykrát zvíťazil v prezidentských voľbách. Opozícia a niektoré západné krajiny tvrdia, že výsledky boli sfalšované. Bezpečnostné zložky protesty brutálne potlačili, desaťtisíce ľudí zatkli a tisíce ich zbili.

Najväčšie nezávislé médiá v krajine boli zavreté a väčšina nezávislých novinárov krajinu opustila. Bieloruská organizácia na ochranu ľudských práv Vjasna odhaduje, že v krajine je okolo 1300 politických väzňov.