Print this page

Herečka zažaluje týždenník The Economist kvôli fotke k článku o nadváhe Reprofoto Ajarabyis

Iracká herečka Inas Talib žaluje časopis The Economist za to, že použil jej fotografiu k článku o tom, že arabské ženy sú tučnejšie ako muži. Podľa herečky týždenník použil snímku bez jej súhlasu, vytrhol ju z kontextu, upravil vo photoshope a porušil jej slobodu aj súkromie, napísal spravodajský server BBC News.

V Iraku známa herečka a moderátorka talk show v rozhovore uviedla, že začala právne kroky v Spojenom kráľovstve. Týždenník na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval.

Článok s názvom Prečo sú ženy v arabskom svete tučnejšie ako muži časopis zverejnil koncom júla. Fotka Talib, ktorú v ňom použil, bola zhotovená pred deviatimi mesiacmi na medzinárodnom festivale v irackej provincii Babylon.

Text tvrdí, že chudoba a spoločenské obmedzenia, ktoré držia ženy v domácnosti, sú jedným z dôvodov, prečo má nadváhu viac arabských žien ako mužov. Ďalším dôvodom môže byť to, že niektorí muži považujú „krivky“ za atraktívnejšie. "Iračania často uvádzajú ako ideál krásy Inas Talib, herečku s oblými krivkami," píše sa v článku.

Talibová text označila ako "urážku arabskej ženy všeobecne a irackých žien zvlášť" a pýtala sa, prečo sa týždenník The Economist "zaujíma o tučné ženy v arabskom svete, a nie v Európe alebo USA".

Televízii Al-Arabíja herečka povedala, že kvôli článku čelila šikanovaniu na sociálnych sieťach. Dodala, že časopis má smolu, pretože ju nahneval. "Nevedeli, že som celebrita a verejne známa osoba. Krízu dokážem premeniť na zisk," uviedla herečka.

Časopisu New Lines oznámila, že je zdravá a spokojná s tým, ako vyzerá. "Pre mňa je to jediné, na čom záleží," vyhlásila herečka.

Štyridsaťdvaročná Talib patrí medzi najznámejšie iracké herečky a na instagrame ju sleduje deväť miliónov ľudí.

Článok týždenníka Economist čelil kritike aj na sociálnych sieťach, niektorí používatelia ho obviňovali z "rasizmu", "sexizmu" a "zahanbovania" arabských žien.