Print this page

Yandex predá agregátor správ, kritici sa obávajú o prístup k nezávislým médiám

Ruská internetová spoločnosť Yandex predá svoj spravodajský agregátor a domovské stránky Yandex.ru domácemu rivalovi VK. Firma dnes uviedla, že fakticky odovzdá kontrolu nad distribúciou on-line obsahu spoločnosti, nad ktorou má kontrolu štát, a sama prevezme stopercentný podiel v donáškovej službe Delivery Club. Podľa agentúry Reuters sa tak Rusom môže ešte viac skomplikovať prístup k nezávislým médiám. VK vlastní najväčšiu ruskú sociálnu sieť Vkontakte.

Ruská vláda už zablokovala prístup k niektorým zahraničným sociálnym sieťam, ako je Facebook a Instagram, ktoré patria americkej spoločnosti Meta Platforms. Ruskoroky potláča nezávislé médiá. Tlak na nich zosilnel, keď Moskva poslala na Ukrajinu svoje vojská a vydala zákon, ktorý zakazuje šírenie podľa nej falošných informácií o ozbrojených zložkách, čím znemožnila mnohým médiám slobodne vysielať.

"Predstavenstvo a vedenie spoločnosti Yandex dospeli k záveru, že záujmom akcionárov spoločnosti... najlepšie poslúži úsilie o strategický odchod z mediálneho podnikania a presun na iné technológie a služby," uviedol Yandex.

S akciami Yandexu sa obchoduje na americkom trhu Nasdaq, ale kvôli západným sankciám uvaleným na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu je obchodovanie s nimi od februára pozastavené. Firmu často označujú ako ruský Google. V posledných rokoch sa Yandex ohľadom správ, ktoré mohol zverejňovať, pod hrozbou pokút podriaďoval požiadavkám Moskvy. To vyvolávalo kritiku ohľadom slobody médií v Rusku.

Skorší šéf Yandex News Lev Geršenzon opísal 1. marca Yandex ako kľúčový pre zatajovanie informácií o konflikte na Ukrajine. Yandex ale poprel, že by sa na cenzúre podieľal.

"Kupujeme si slobodu," povedal agentúre Reuters zdroj blízky Yandexu. "Toto podnikanie pre nás bolo guľa na nohe," pokračoval a dodal, že zmluva firme umožní odpolitizovať jej činnosť.

Yandex dominuje ruskému trhu v oblasti vyhľadávania na internete. Podľa svojho vlastného analytického nástroja Yandex Radar má trhový podiel okolo 62 percent. Googlu pripadá asi 36 percent a serveru Mail.ru, ktorý patrí spoločnosti VK, potom menej ako jedno percento.