Print this page

18 tlačových agentúr vrátane slovenskej TASR spustilo spoločný projekt Foto: europeannewsroom.com

Združenie tlačových agentúr z celej Európy v utorok spustilo projekt European Newsroom, ktorého cieľom je zlepšiť spravodajstvo o Európskej únii a podporiť výmenu poznatkov medzi novinármi z rôznych krajín. Iniciatíva spája 18 mediálnych organizácií, ktorých zástupcovia budú napríklad vytvárať spoločné zhrnutia spravodajstva o únijných otázkach. Projekt so sídlom v Bruseli má byť tiež platformou pre profesionálny rozvoj reportérov.

Lídrom projektu je nemecká DPA, ďalšími účastníkmi sú agentúry od celosvetovo pôsobiacej AFP až po menšie, národné organizácie, vrátane niekoľkých z krajín mimo EÚ, napríklad Ukrajiny. Súčasťou projektu je aj slovenská TASR. Česká agentúra ČTK sa na European Newsroom nepodieľa. Reportéri zapojení do projektu budú sídliť v priestoroch belgickej tlačovej agentúry Belga.

"Konečne 'úniová redakcia'!" napísal na twitteri eurokomisár Margaritis Schinas, pričom vyzdvihol význam kvalitného spravodajstva pre demokraciu. Európska komisia nový mediálny projekt podporila aj finančne, konkrétne sumou 1,76 milióna eur.

Jedným z produktov medzinárodnej spolupráce budú dvakrát týždenne vydávané výbery zo spravodajstva o EÚ, ktoré podľa EK ponúknu informácie o únijnej agende v "paneurópskej perspektíve". Okrem toho sa má European Newsroom zameriavať na vyvracanie nepravdivých tvrdení, tréning novinárov či "spoločný vývoj žurnalistických štandardov".

"Spolupráca medzi európskymi spravodajskými agentúrami s cieľom zdieľať optimálne postupy, zlepšiť kvalitu spravodajstva a bojovať proti dezinformáciám: To je European Newsroom," uviedol šéf talianskej tlačovej agentúry ANSA Stefano De Alessandri.