Print this page

Bieloruský súd udelil vysoké tresty štyrom novinárom nezávislej tlačovej agentúry Ilustr. reprofoto EP

Bieloruský súd vo štvrtok udelil štyrom novinárom zakázanej tlačovej agentúry BelaPAN tresty väzenia od štyroch do 14 rokov. Obžalovaní boli okrem iného z vlastizrady, informovala agentúra AP s odvolaním sa na zväz bieloruských novinárov. Režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka rozsudkom pokračuje v ťažení proti nezávislým médiám v krajine.

Bieloruské úrady postavili BelaPAN mimo zákon vlani v auguste. Agentúra s viac ako tridsaťročnou tradíciou v roku 2020 rozsiahlo informovala o niekoľkomesačných protestoch proti tomu, že úrady opäť vyhlásili Lukašenka za víťaza prezidentských volieb. Opozícia, Európska únia a niektoré ďalšie krajiny sa domnievajú, že výsledky boli sfalšované.

Štvorica novinárov stála vo štvrtok pred súdom v Minsku po viac ako ročnom pobyte vo väzbe. Andrej Aljaksandrau bol odsúdený na 14 rokov, jeho manželka Iryna Zlobinová dostala deväť rokov za to, že vyberala peniaze, aby mali zatknutí novinári na zaplatenie pokút. Obaja boli uznaní vinnými v niekoľkých bodoch obžaloby, vrátane rušenia verejného poriadku a vlastizrady. Dzmitryj Navažylau bol odsúdený na šesť rokov a šéfredaktorka agentúry Iryna Leušynová dostala štyri roky za založenie a vedenie extrémistickej skupiny.

"Obrovské tresty odňatia slobody v kauze BelaPAN neboli ničím iným ako pomstou zamestnancom denníka za ich poctivú prácu a postavenie," uviedol zväz bieloruských novinárov. "Prípad BelaPAN je politicky motivovaný, novinári úplne podľa zákona plnili svoje povinnosti a až do okamihu svojho zatknutia zostávali príkladom vysokej úrovne bieloruskej žurnalistiky," dodala novinárska asociácia.

Bieloruské úrady v roku 2020 tvrdo zasiahli proti demonštráciám, z ktorých najväčšia prilákala až 200.000 ľudí. Viac ako 35.000 ľudí bolo zadržaných, mnoho z nich polícia zbila. Nezávislí novinári boli prví, na koho bezpečnostné zložky upreli pozornosť. Mnohí z nich boli buď zatknutí tajnou políciou, alebo utiekli zo zeme. V súčasnej dobe je za mrežami viac ako 30 žurnalistov.