Print this page

Za vraždu maltskej novinárky dostali dvaja muži každý 40 rokov väzenia Foto: FB DG

Dvaja muži obžalovaní z vraždy maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia, ktorá zomrela pri výbuchu bomby v aute v októbri 2017 zrejme kvôli svojej investigatívnej práci, v piatok dostali tresty každý 40 rokov väzenia, informuje agentúra AFP. Krátko pred tým sa bratia Alfred a George Degiorgioví k činu priznali v nádeji, že dostanú miernejší trest.

Caruana Galizia, ktorá písala o korupcii a praní špinavých peňazí v prominentných podnikateľských kruhoch a o väzbách podnikateľov na vysokých politikov, zomrela 16. októbra 2017. Piate výročie jej smrti si v nedeľu na Malte pripomenú pietným zhromaždením, ktorého sa zúčastní aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Vražda vtedy päťdesiattriročnej novinárky spôsobila šok aj v zahraničí a v krajine vyvolala niekoľkokrát masové demonštrácie. Koncom roku 2019 prerástli na protivládne protesty, pod tlakom ktorých v januári 2020 rezignoval aj maltský premiér Joseph Muscat. Ten sám v kauze nebol ani podozrivý, ale jeden z obvinených vypovedal, že do zosnovania vraždy bol zapojený aj šéf úradu vlády Keith Schembri. Ten koncom roka 2019 z funkcie odstúpil a vlani bol obvinený z korupcie, podvodu a prania špinavých peňazí, o zapojení do vraždy novinárky ale nie sú žiadne dôkazy.

V prípade vraždy Daphne Caruana Galizia sú obžalovaní ďalší ľudia v oddelených procesoch. Jeden z nich Vincent Muscat už vinu priznal vlani a dostal potom trest 15 rokov väzenia. Muscat a Degiorgiovci boli obžalovaní kvôli tomu, že bombu do novinárkinho auta nainštalovali. Zatknutí boli v decembri 2017.

S vyšetrovateľmi spolupracoval aj ďalší obvinený úžerník a prevádzkovateľ ilegálnych herní Melvin Theuma, ktorý za informácie vedúce k objasneniu prípadu dostal v roku 2019 prezidentskú milosť. Podľa Theumy si vraždu novinárky objednal podnikateľ Yorgen Fenech, ktorý bol zatknutý v roku 2019 a čaká na súdny proces. Fenech vinu odmieta, po svojom zatknutí práve on obvinil Schembriho, že sa podieľal na objednaní vraždy.