Print this page

V Turecku zadržali 11 novinárov prokurdských médií za údajné väzby na ozbrojencov Ilustr. reprofoto EP

Turecká polícia pri raziách v niekoľkých mestách zadržala 11 novinárov spojených s prokurdskými médiami kvôli ich údajným väzbám na kurdských ozbrojencov. S odkazom na vyhlásenie úradov o tom informovala agentúra AP. Pred týždňom začal v Turecku platiť zákon, ktorý trestá šírenie nepravdivých alebo zavádzajúcich správ až trojročným väzením.

Prokurdská tlačová agentúra Mezopotamya uviedla, že jej šéfredaktorka Diren Yurtseverová a osem ďalších novinárov bolo odvezených na výsluch po súbežných policajných raziách v ich domoch v Ankare, Istanbule a piatich ďalších mestách. O zadržaní dvoch novinárov zo svojich radov informovala aj agentúra JinNews.

O zatýkaní napísal na twitteri aj turecký syndikát novinárov TGS. Medzi zadržanými sú podľa neho štyri ženy, o dôvodoch policajnej akcie sa TGS nezmieňuje.

Zadržaní novinári podľa policajného vyhlásenia uverejnili správy, ktoré "podnecovali verejnosť k nenávisti a nepriateľstvu". Polícia v Ankare uviedla, že agentúra Mezopotamya funguje v podstate ako tlačové oddelenie zakázanej Strany kurdských pracujúcich PKK, a označila razie za "protiteroristickú operáciu".

Podľa Tureckého zväzu novinárov je v miestnych väzniciach aktuálne držaných najmenej 35 novinárov a ďalších pracovníkov médií. Úpadok slobody tureckých médií opakovane kritizovala aj OSN. Ankara ale trvá na tom, že žurnalisti sú stíhaní za trestné činy, a nie za svoju novinársku prácu.

Kurdská strana PKK vedie od roku 1984 ozbrojené povstanie proti tureckému štátu. Skupina je v Turecku, Európe a Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu. Turecko tiež žiada tvrdý postup proti stúpencom PKK od Švédska výmenou za súhlas so vstupom škandinávskej krajiny do NATO.