Print this page

IPI: Žiadame úplne vyšetrenie zločinov na novinároch Foto: Twitter @globalfreemedia

Dnes, 2. novembra, je Medzinárodný deň ukončenia beztrestnosti za zločiny na novinároch. V tejto súvislosti Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) upozornil vo Viedni na prípady 11 novináriek a novinárov, ktorí boli zabití a ich vrahovia obišli úplne alebo čiastočne beztrestne. Medzi nimi je aj Ján Kuciak zo Slovenska či maltská investigatívna novinárka Daphne Caruana Galizia. "Stojíme za ich rodinami a kolegami a žiadame úplnú spravodlivosť za tieto zločiny,“ píše vo vyhlásení IPI. 

Novinári odhaľujú pravdu a berú mocných na zodpovednosť. Prinášajú nám dôležité správy a informácie, vďaka ktorým je naša spoločnosť bezpečnejšia a naše demokracie silnejšie. Ich práca je však vystavená veľkému riziku. Žurnalistika je dnes jednou z najnebezpečnejších profesií na svete, upozorňuje IPI.

Za posledné desaťročie bolo zabitých viac ako 900 novinárov a pracovníkov médií. Len tento rok bolo na celom svete zabitých až 70 novinárov a pracovníkov médií, pričom Mexiko, Ukrajina, Filipíny, Pakistan a Haiti patria medzi krajiny s najnebezpečnejšími podmienkami pre žurnalistiku. Dokonca aj v zavedených demokraciách v EÚ a Spojených štátoch boli novinári terčom a zabíjaní.

„V drvivej väčšine prípadov zostávajú zodpovední nepotrestaní. Beztrestnosť za tieto zločiny podnecuje ďalšie násilie, oslabuje demokraciu a poškodzuje právo každého na pravdu,“ píše IPI.

K iniciatíve sa dnes pridal aj slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. „Vyzývam na dôkladné vyšetrenie útokov namierených proti novinárom a vyvodenie zodpovednosti voči ich páchateľom,“ napísal minister. Zároveň dodal, že Slovensko nedávno prijalo reformu mediálnych zákonov, ktoré zvyšujú nezávislosť a bezpečnosť novinárov, posilňujú ochranu novinárskych zdrojov a skvalitňujú tak informačné prostredie.

Niektoré z prípadov vrážd, pri ktorých sú vrahovia úplne alebo čiastočne beztrestní

- Jamal Khashoggi, zavraždený a rozštvrtený na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule na príkaz vysokých saudských predstaviteľov v roku 2018;
- Daphne Caruana Galizia, popredná maltská investigatívna novinárka, zavraždená pri bombovom útoku na auto v roku 2017;
- Regina Martinez Perez, uznávaná mexická reportérka udusená na smrť vo svojom dome v roku 2012;
- Shan Dahar, pakistanský novinár postrelený do chrbta a zabitý v roku 2014 po tom, čo informoval o neoprávnenom predaji liekov;
- Ahmed Hussein-Suale, investigatívny novinár zabitý v Ghane v roku 2019 po tom, čo pomohol odhaliť korupciu v africkom futbale;