Print this page

Meduza: Ruská štátna televízia v posledných dvoch dňoch o Chersone prakticky mlčí Ilustr. foto: Omediach.com

Ruská štátna televízia prakticky mlčí o poslednom vývoji v Chersone na juhu Ukrajiny, do ktorého vstúpili ukrajinské jednotky po tom, čo ho opustila ruská armáda. Včera večer na to upozornil nezávislý ruský spravodajský portál Meduza, podľa ktorého napríklad v denných spravodajských reláciách na Prvom kanáli, známej stanici spájanej s prokremeľskou propagandou, alebo na podobne zameranej stanici Rossija 1 nepadla o sťahovaní ruských vojakov z Chersonu ani zmienka.

Stratu Chersonu, jediného ukrajinského oblastného centra, ktoré sa Rusku za takmer deväť mesiacov vojny na Ukrajine podarilo ovládnuť, predtým americká stanica CNN označila za potupnú. Analytici upozorňujú, že okrem symbolického významu má vďaka svojej polohe blízko Ruskom okupovaného polostrova Krym s ruskými základňami aj strategickú hodnotu.

Prvý kanál rovnako ako stanica Rossija 1 alebo NTV v stredu večer v spravodajských reláciách ukázali celý zhruba desaťminútový videozáznam ruského ministerstva obrany, v ktorom šéf rezortu Sergej Šojgu nariadil stiahnutie ruských vojsk za rieku Dneper. Prvý kanál a Rossija 1 tiež odvysielali reportáže o tom, ako obyvatelia Chersonskej oblasti na výzvu ruských úradov opúšťajú región a dostávajú bývanie v ruskom Stavropole. Potom ale podľa Meduzy prinajmenšom deň a pol ani jedna z menovaných staníc situáciu pri Chersone nijako nekomentovala.

NTV uviedla, že ruská protivzdušná obrana pri presune ruských vojsk na ľavý breh odrazila ukrajinské útoky a že za Dneper sa prepravilo už 115-tisíc civilistov. Spomenula tiež zrútenie už skôr zničeného Antonivského mosta cez Dneper. Urobila tak potom, čo ruské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach oznámilo, že sťahovanie vojsk za Dneper skončilo. O sťahovaní Rusov v denných reláciách mlčala aj stanica Rossija 1, ktorá opäť vysielala iba reportáže o tom, ako Rusko ďalej prijíma "utečencov".