Print this page

Osobnosťou roka podľa Financial Times je Volodymyr Zelenskyj Foto: Facebook Володимир Зеленський

Britský denník Financial Times vybral ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za osobnosť roka. Vodcu Ukrajiny, ktorá desiaty mesiac vzdoruje agresii Ruska, prirovnal k britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi, ktorý počas druhej svetovej vojny stál na čele odporu proti nacistickému Nemecku, hoci v jednej chvíli - po páde Francúzska - zostala Británia vo vojne osamotená.

"Mnohí Ukrajinci pred februárovou inváziou (ruských vojsk) pokladali (Zelenského) za šaška a diletanta, ktorý nie je schopný zvládnuť tak vysokú funkciu, ale štyridsaťštyriročný Zelenskyj dokázal zaujať právoplatné miesto v dejinách vďaka tomu, že prejavil neuveriteľnú schopnosť vodcovstva," píše denník .

Ukrajina celý svet prekvapila tým, že na začiatku vojny odrazila ruský útok na Kyjev a pri protiofenzíve vedenej od konca leta oslobodila polovicu územia, ktoré od februárového vpádu dobyli ruské vojská. Ukrajinským cieľom je oslobodiť celé územie vrátane Krymu, anektovaného Ruskom na jar 2014, a Donbasu, kde Rusko od jari 2014 podporovalo proruské sily proti prozápadnej vláde v Kyjeve.

"Podobne ako Winston Churchill, ktorý prednášal prejavy v rozhlase, aby zomkol krajinu za čias nemeckej bleskovej vojny, využíva Zelenskyj sociálnu sieť, aby sa bez prestania domáhal vojenskej a finančnej podpory Západu, čím premenil utrpenie svojho ľudu na morálnu páku na vodcu Európy a Spojených štátov. štátov," napísal denník.

Ukrajinský prezident dokázal podľa neho presvedčiť zahraničných spojencov, aby prevzali obrovské vojnové náklady a ponúkli Kyjevu cestu k členstvu v Európskej únii. Stal sa tiež predstaviteľom liberálnej demokracie v globálnom meraní síl s autoritárskymi režimami, ktoré môže určiť vývoj v 21. storočí, a stelesneným protikladom ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý sa skrýva v Kremli bez ohľadu na to, že jeho posadnutosť obrodou impéria už stála desiatky tisíc či stovky tisíc životov. Zelenskyj sa podľa denníka stal stelesnením hrdinstva a odolnosti ukrajinského národa proti ruskej agresii, a z týchto dôvodov ho Financial Times vyhlásili za osobnosť roka.

"Som skôr zodpovedný ako odvážny. Nerád by som sklamal ľudí," povedal Zelenskyj, ktorý sa zveril, že namiesto bojovania s nemilosrdným nepriateľom by šiel radšej so synom chytať ryby v Dnepre. V rozhovore opäť odmietol výzvy na rokovanie s Ruskom.

Minulý rok denník Financial Times za osobnosť roka vybral amerického miliardára Elona Muska.