Print this page

Le Figaro: Křetínsky chce získať podiel vo francúzskej mediálnej spoločnosti Brut Foto: EP Holding

Podnikateľ Daniel Křetínský chce vstúpiť do francúzskej mediálnej spoločnosti Brut, ktorá sa zameriava na publikovanie krátkych videí určených hlavne pre mladých. O firmu ale majú záujem aj ďalší investori, napísal francúzsky denník Le Figaro.

Podľa jeho informácií Křetínský pred pár dňami oslovil šéfov podniku Brut Renaud Le Van Kim a Guillauma Lacroixa s tým, že by v spoločnosti rád získal podiel.

Křetínsky už spolu so slovenským podnikateľom Patrikom Tkáčom vo Francúzsku cez firmu Czech Media Invest (CMI) vlastní niekoľko médií, vrátane tamojšej verzie najväčšieho módneho časopisu Elle alebo spoločensko-politického týždenníka Marianne. Drží tiež podiel v holdingu Le Nouveau Monde, ktorý je jedným z akcionárov skupiny Le Monde.

Na správu francúzskeho denníka upozornil server ZoznamSprávy. Brut aj CMI informáciu o záujme českého finančníka odmietli komentovať. Francúzsky denník ale cituje človeka oboznámeného s konaním, podľa ktorého by Křetínsky chcel vo firme Brut kúpiť nadpolovičný podiel, čo ale pre jej manažérov nie je na programe dňa. Rokovania budú pravdepodobne pokračovať, pretože Brut zvažuje, že by firme CMI predal menšinový podiel.

O Brut, ktorý zamestnáva asi 350 ľudí, sa vedľa CMI zaujíma aj skupina CMA-CGM francúzsko-libanonského podnikateľa Rodolpha Saadého. Tá sa však usiluje iba o menší podiel.

Křetínsky sa v minulosti neúspešne uchádzal aj o prevzatie francúzskej televízie M6. Podľa denníka Le Figaro má teraz záujem aj o skupinu Editis, dcérsku spoločnosť Vivendi.

Kretínsky v CMI v súčasnosti vlastní prostredníctvom svojich firiem 50 percent a Tkáč 40 percent spoločnosti. Zvyšných desať percent ovláda podnikateľ Roman Korbačka.