Print this page

Čínsky balón, ktorý v sobotu pri pobreží USA zostrelila americká stíhačka, je podľa denníka The Washington Post (WP) súčasťou rozsiahleho sledovacieho programu Pekingu, pomocou ktorého Čína už roky zbiera informácie o vojenských zariadeniach v zahraničí. Washington, ktorý balón už minulý týždeň označil za špionážny, v pondelok o svojich poznatkoch informoval diplomatov zo štyroch desiatok krajín. Peking tvrdí, že balón bol meteorologický.

Podľa denníkapodobné špionážne balóny vyslané z Číny boli videné nad piatimi kontinentmi. Zvlášť často ich ale Peking využíva na špionáž v ázijských krajinách, ako je Japonsko, India, Vietnam, Filipíny a Taiwan. "Číňania vzali neuveriteľne starú technológiu a spojili ju s modernými komunikačnými a sledovacími schopnosťami," povedal denníku jeden z amerických predstaviteľov.

Koľkými takými balónmi Čína disponuje, zatiaľ nie je jasné. Podľa Američanov ale len od roku 2018 uskutočnila desiatky podobných misií, pri ktorých balóny operujú vo výške zhruba 18 až 24 kilometrov nad povrchom, teda výrazne vyššie ako lietajú dopravné lietadlá. Spojené štáty vedia o najmenej štyroch ďalších čínskych balónoch, ktoré v posledných rokoch preleteli nad ich územím.

Washington už o programe informoval všetky svoje diplomatické zastúpenia po svete a v pondelok prostredníctvom námestníčky na ministerstve zahraničia Wendy Shermanovej tiež desiatky svojich spojencov. "Naši spojenci a partneri o to prejavili veľký záujem," komentoval to jeden z vysokých predstaviteľov americkej administratívy.

Čína v pondelok priznala, že balón, ktorý bol pozorovaný nad Latinskou Amerikou a Karibikom. Peking dodal, že sa balón do oblasti dostal nedopatrením a jeho využitie je civilné, informovala britská stanica BBC. Lietajúci objekt podobný balónu objavila vo svojom vzdušnom priestore v piatok Kolumbia.

Kolumbia uviedla, že objekt nepovažuje za hrozbu pre národnú bezpečnosť a že ho sledovala dovtedy, kým opustil jej vzdušný priestor. Balón, ktorý sa vznášal nad Latinskou Amerikou, sa podľa hovorkyne čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning odchýlil od svojej pôvodnej trasy. Dôvodom podľa nej bola jeho "obmedzená riaditeľnosť" a poveternostné podmienky.

"Čína je zodpovedná krajina a vždy prísne dodržiavala medzinárodné právo a informovala všetky zúčastnené strany a riadne s nimi jednala bez toho, aby predstavovala hrozbu pre akúkoľvek krajinu," dodala hovorkyňa.

Podľa Washingtonu bol balón, ktorý sa vznášal minulý týždeň nad USA, vybavený špionážnou technikou.

Čína obvinenia zo špionáže popiera a o balónoch tvrdí, že išlo o civilné objekty používané na účely meteorologického výskumu.