Print this page

Na výročie vraždy Kuciaka prídu do Bratislavy zástupcovia viacerých medzinárodných organizácií za slobodu médií Ilustr. foto: Omediach.com

V dňoch 20. až 21. februára 2023 uskutoční delegácia medzinárodných organizácií pre slobodu médií spoločnú misiu do Bratislavy pri príležitosti päťročného výročia zabitia slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

21. februára 2023 uplynie 5 rokov od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. tragickú udalosť, ktorá ohromila celú krajinu, si Slovensko pripomenie sériou podujatí s názvom Týždeň Jána a Martiny. Akcia potrvá od 20. do 25. februára 2023, jej súčasťou budú diskusie, koncerty, krst knihy investigatívnych reportáží Jána Kuciaka a vyvrcholí premiérou filmu Kuciak: Vražda novinára.

Na Slovensko prídu na špeciálnu misiu aj zástupcovia medzinárodných organizácií pre slobodu médií: Medzinárodný tlačový inštitút (IPI), Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF), Reportéri bez hraníc (RSF), Európska federácia novinárov (EFJ), Výbor na ochranu novinárov (CPJ), Free press unlimited (FPU) a ARTICLE 19 Europe. Misia je súčasťou organizácie Media Freedom Rapid Response (MFRR).

Odporúčame aj: Kniha Kuciak prináša najnovšie informácie o hlavných aktéroch káuz, na ktoré novinár upozornil

Cieľ misie je dvojaký: po prvé, zúčastniť sa osláv výročia a vyjadriť solidaritu s rodinami a slovenskou novinárskou obcou, keďže obnova procesu s údajným strojcom na Špecializovanom trestnom súde sa dostáva do záverečnej fázy. A po druhé, päť rokov po atentáte zhodnotiť bezpečnosť novinárov a právny rámec ich práce, porozumieť výzvam, ktorým čelí nezávislá žurnalistika v súkromných a verejnoprávnych médiách, a sloboda tlače v krajine, píše delegácia organizácií na stránke IPI.

Hlavné otázky, na ktoré sa bude delegácia snažiť hľadať odpoveď, je či päť rokov od vraždy nastali v slovenskej politike, legislatíve, presadzovaní práva, mediálnom priemysle a spoločnosti dostatočne systémové zmeny na to, aby sa vražda novinára už nikdy neopakovala a či môžu profesionálni novinári skutočne slobodne pracovať.

Počas návštevy sa delegácia stretne s redaktormi a novinármi významných slovenských médií vrátane verejnoprávnej RTVS. O svojich návrhoch na zlepšenie slobody tlače budú organizácie diskutovať aj na stretnutiach s predstaviteľmi vlády, opozície, policajného prezídia, vedenia prokuratúry a ďalšími predstaviteľmi verejného života.

Členovia delegácie vystúpia aj na konferencii „Sloboda médií 2023“, ktorú 20. februára v Bratislave organizuje Ministerstvo kultúry SR pod záštitou Media Freedom Coalition.

Priebežné zistenia bude delegácia komentovať na tlačovej konferencii 21. februára o 15.00 v Európskom informačnom centre v Bratislave.

Táto misia je súčasťou Media Freedom Rapid Response (MFRR), celoeurópskeho mechanizmu, ktorý sleduje, monitoruje a reaguje na porušovanie slobody tlače a médií v členských štátoch EÚ, kandidátskych krajinách a na Ukrajine. Projekt je spolufinancovaný Európskou komisiou.


Pre viac informácií a kontakty pre tlač kontaktujte:

Flutura Kusari, Európske centrum pre slobodu tlače a médií Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. +383 49 236 664.
Pavol Szalai, Reportéri bez hraníc Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., +33 7 82 31 50 98.
Jamie Wiseman, Medzinárodný tlačový inštitút, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.