Print this page

Reportéri bez hraníc podporujú nový mechanizmus na zvýšenie bezpečnosti novinárov na Slovensku Ilustr. foto: PK

Ani päť rokov od vraždy Jána Kuciaka súdy neukončili proces so zvyšnými dvoma z pôvodne piatich obžalovaných, v ktorom už bol k dlhoročnému trestu väzenia právoplatne odsúdený okrem iných vrah Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. V apríli pokračuje pojednávanie na Špeciálnom trestnom súde v Pezinku s Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou, ktorí sú obžalovaní Kočner z objednania a Zsuzsová zo sprostredkovania vraždy.

Reportéri bez hraníc (RSF) žiadajú úplnú spravodlivosť za vraždu novinára a zároveň na misii na Slovensku ohlásili aj finančnú a odbornú pomoc na ochranu mediálnych profesionálov, pomocou špeciálneho projektu bezpecna.zurnalistika.sk.

“Slovenskí novinári nebudú v bezpečí, pokiaľ nebude plne zabezpečená spravodlivosť v prípade vraždy Jána Kuciaka a nebudú prijaté systémové opatrenia. Jedným z takýchto opatrení je aj spustenie projektu bezpecna.zurnalistika.sk, ktoré s hrdosťou podporujeme. Projekt budeme aj naďalej podporovať ako ukážkový príklad spolupráce medzi samotnými novinármi, so štátom a partnermi v zahraničí s cieľom zabezpečiť ich ochranu pred celým radom hrozieb,“ povedal Pavol Szalai, vedúci oddelenia EÚ-Balkán v RSF.

Nový mechanizmus má slúžiť na monitorovanie a prevenciu útokov na slovenských novinárov a pomoc obetiam. Projekt zriadilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) a mimovládna organizácia založená v roku 2018. RSF podporuje projekt financiami a odbornými znalosťami ako jeden z jej dvoch hlavných partnerov. Ďalším hlavným partnerom je Veľvyslanectvo Holandska v Bratislave.

Projekt je inšpirovaný práve holandským ochranným mechanizmom s názvom PersVeilig.

Spusteniu webu predchádzal zber dát v slovenskej novinárskej obci pomocou prieskumu. Ako ďalší krok budú po diskusii so slovenskými orgánmi navrhnuté konkrétne opatrenia na ochranu novinárov.

"Náš nový prieskum odhaľuje skutočný rozsah problému bezpečnosti novinárov na Slovensku päť rokov po vražde Jána Kuciaka. Až dve tretiny novinárov uviedli, že za posledný rok zažili útok alebo hrozbu. Podnecovanie nenávisti zo strany niektorí politici, online, osobné či fyzické útoky, to všetko vytvára tlak na novinárov, ktorí robia svoju prácu vo verejnom záujme, a preto spúšťame Safe.Journalism.sk,“ povedal Lukas Diko, prezident a šéfredaktor ICJK.

Online útoky sú najbežnejšie

Online prieskum uskutočnila v období od decembra 2022 do januára 2023 prieskumná agentúra AKO na vzorke 400 novinárov na Slovensku. Pracujú pre významné národné, regionálne alebo lokálne a medzinárodné médiá.

Viac ako dve tretiny (66%) respondentov zažili za posledných 12 mesiacov útok alebo hrozbu.

Najčastejšie to boli online verbálne útoky (40%) a priame verbálne útoky (36%). S fyzickými útokmi a právnymi hrozbami, ako sú napríklad žaloby na umlčanie, sa stretli 4%novinárov. Takmer tri štvrtiny (73%) incidentov označili novinári za nenávistné prejavy voči nim. V dôsledku incidentov sa 16% reportérov uchýlilo k autocenzúre.


 

Z prieskumu vyplýva, že obeťou fyzických útokov sa stalo 16 novinárov, čo je veľmi vysoký počet v porovnaní s inými malými krajinami EÚ. O to viac je to znepokojujúce na Slovensku, ktoré ešte čaká na verdikt za objednanie najzávažnejšieho fyzického útoku na reportéra, úkladnú vraždu Jána Kuciaka z 21. februára 2018.

Rozsudok v kauze Kuciak v apríli

Obnova konania na Špeciálnom trestnom súde sa začala po tom, čo Najvyšší súd v júni 2021 zrušil oslobodzujúci rozsudok pre Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú v prvom procese.

Slovensko je na 27. mieste zo 180 krajín v rebríčku RSF 2022 World Press Freedom Index.