Print this page

Nahradí novinárov umelá inteligencia? Viaceré vydavateľstvá to už skúšajú Ilustr. reprofoto EP

Novinárom hrozí, že budú nahradení systémami umelej inteligencie (AI), ako je chatovací robot ChatGPT, myslí si generálny riaditeľ nemeckej mediálnej skupiny Axel Springer Mathias Döpfner. Majiteľ serveru Politico vyzval na zameranie sa na investigatívnu žurnalistiku a pôvodné autorské komentáre, zatiaľ čo sa firma pripravuje na prepúšťanie v nemeckých novinách Die Welt a Bild, napísal britský denník The Guardian. V niektorých redakciách si tvorbu článkov z dielne umelej inteligencie už vyskúšali - musia ich kontrolovať skutoční novinári a opraviť chyby.

Döpfner sa takto vyjadril v čase, keď sa vydavateľ snaží zvýšiť príjmy nemeckých novín Bild a Die Welt a prejsť na "čisto digitálnu mediálnu spoločnosť". Uviedol, že ho čaká prepúšťanie, pretože automatizácia a umelá inteligencia robí stále väčší počet pracovných miest nadbytočnými.

"Umelá inteligencia má potenciál urobiť nezávislú žurnalistiku lepšou, než kedy bola - alebo ju jednoducho nahradiť," uviedol Döpfner v internom liste zamestnancom. Nástroje umelej inteligencie, ako je populárny robot ChatGPT, podľa neho sľubujú "revolúciu" v oblasti informácií a čoskoro budú v "agregácii informácií" lepší ako novinári.

"Pochopenie tejto zmeny je zásadné pre budúcu životaschopnosť vydavateľstva," uviedol Döpfner. "Prežijú len tí, ktorí budú vytvárať najlepší pôvodný obsah," dodal.

Mediálna skupina nespresnila, koľko svojich zamestnancov by mohla prepustiť, ale sľúbila, že sa nebude znižovať počet "reportérov, autorov ani odborných editorov".

V liste zamestnancom Döpfner uviedol, že médiá sa musia zamerať na investigatívnu žurnalistiku a na originálne komentáre. Odhaľovanie "pravých motívov" udalostí podľa neho ostane úlohou novinárov.

Axel Springer nie je prvým spravodajským vydavateľom, ktorý sa pohráva s využitím umelej inteligencie pri tvorbe obsahu. V januári server BuzzFeed oznámil, že plánuje využiť umelú inteligenciu na "vylepšenie" svojho obsahu a on-line kvízov.

Využitie umelej inteligencie skúma aj vydavateľ britských novín Daily Mirror a Daily Express. Zriadil pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať "potenciálom a obmedzeniami strojového učenia, ako je ChatGPT", povedal denníku Financial Times generálny riaditeľ skupiny.

ChatGPT dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Na základe obrovského množstva dát sa podobne ako človek učí, ako odpovedať na podnety používateľov. Spoločnosť OpenAI koncom minulého novembra sprístupnila robota verejnosti. Od svojho spustenia v novembri minulého roka ChatGPT nazhromaždil viac ako 100 miliónov aktívnych užívateľov mesačne a urýchlil dlho očakávanú debatu o tom, či umelá inteligencia nerobí množstvo pracovných miest zbytočnými.

Presnosť odpovedí chatovacieho robota však bola spochybnená. Austrálski akademici našli príklady, keď systém falšoval odkazy z webových stránok a uvádzal falošné citáty.

Ako kontroverzné sa ukázalo aj využitie umelej inteligencie v žurnalistike.

Technický web CNET podľa niektorých médií používa umelú inteligenciu na tvorbu článkov, ktoré neskôr pred zverejnením kontrolujú editori z hľadiska správnosti. Webové stránky v januári priznali, že má tento program určité obmedzenia, keď správa webu Futurism zaoberajúceho sa spravodajstvom o technológiách odhalila, že viac ako polovica článkov vygenerovaných pomocou nástrojov AI musela byť upravená kvôli chybám.