Print this page

Princ Harry dnes nečakane prišiel na súd v Londýne, kde spolu s ďalšími celebritami žaluje bulvár Reprofoto ITV

Britský princ Harry sa dnes nečakane dostavil na londýnsky vrchný súd, informovala agentúra Reuters. Ten sa začal zaoberať žalobou, ktorú na vydavateľa bulvárneho denníka Daily Mail spoločne s ním podali aj spevák Elton John a ďalšie celebrity kvôli narušovaniu súkromia a údajným odpočúvaniam. Vydavateľstvo Associated Newspapers obvinenia odmieta.

Za žalobou stojí aj manžel Eltona Johna, filmár David Furnish, aj herečky Elizabeth Hurleyová a Sadie Frostová alebo Doreen Lawrenceová, matka černošského mladíka Stephena Lawrenca, ktorý bol zavraždený pri rasisticky motivovanom útoku v roku 1993.

Mladší syn kráľa Karola III., ktorý do Londýna priletel zo svojho kalifornského domova, dnes sedel len pár krokov od početnej skupiny novinárov. Na súd sa dostavili aj Elton John aj Frostová. Očakáva sa, že počas štvordňového predbežného vypočutia nikto zo žalobcov neprehovorí. Harryho prítomnosť na súde v Londýne je však podľa agentúra AP známkou dôležitosti, akú prikladá tomuto prípadu.

Skupina tvrdí, že sa jej členovia stali obeťami "početných protiprávnych činov" vykonaných cez Daily Mail a nedeľník Mail on Sunday, uviedli ich právnici.

Podľa výňatkov zo žaloby išlo okrem iného o hackerské útoky na mobilné telefóny, odpočúvanie hovorov či získavanie súkromných informácií, ako sú lekárske záznamy, podvodom. Denník podľa žalobcov využíval aj súkromných detektívov na nezákonné získavanie informácií a "dokonca si objednal vlámanie a vniknutie na súkromný pozemok". Podľa právnikov sa tieto incidenty odohrávali od roku 1993 do roku 2011, ale "dokonca aj po roku 2018".

Vydavateľstvo obvinenia "celkom a jednoznačne" odmieta a usiluje sa o odmietnutie žaloby.

Princ Harry, ktorý vyhlásil, že chce, aby sa reforma britských médií stala jeho životným poslaním, v minulom roku získal od rovnakého denníka odškodnenie v inom spore.

Zasahovanie médií bolo jedným z dôvodov. ktoré prispeli k rozhodnutiu Harryho a Meghan vzdať sa kráľovských povinností a presťahovať sa do Kalifornie. Na negatívnu úlohu médií sa zamerali aj vo svojom nedávnom dokumentárnom seriáli na Netlixe a v autobiografii princa Harryho s názvom Spare (Náhradník). Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu obvinili ďalších členov kráľovskej rodiny zo spolupráce s médiami a princ Harry viní médiá z úmrtia svojej matky. Princezná Diana zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997, keď sa snažila újsť bulvárnym fotografom.

Agentúra Reuters pripomenula kauzu bulvárneho nedeľníka News of the World (NoW). Ten prestal vychádzať v roku 2011 v súvislosti s odpočúvaním, ktoré sa okrem iného dotkli aj britskej kráľovskej rodiny. Vtedy najpredávanejší britský titul podľa súdu špehoval nielen politikov a celebrity, ale aj pozostalých po obetiach teroristických útokov či neplnoletých obetí zločinov. Okrem iného vyšlo najavo, že novinári v túžbe po senzáciách odpočúvali aj hlasovú schránku uneseného a neskôr zavraždeného dievčaťa Milly Dowlerovej.