Print this page

Osem medzinárodných novinárskych organizácií kritizuje dnešný rozsudok v kauze vraždy Kuciaka

Osem medzinárodných organizácií na ochranu slobody slova a novinárov dnes zverejnili spoločné vyhlásenie, v ktorom vyjadrujú hlboké sklamanie z dnešného rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vo vyhlásení, ktoré poskytol webu Omediach.com Medzinárodný tlačový inštitút, žiadajú spravodlivosť a vyjadrujú neochvejnú solidaritu s rodinami Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Sudcovia špecializovaného trestného súdu v Pezinku dnes hlasovaním 2:1 uznali Kočnera za nevinného z objednávky úkladnej vraždy z roku 2018. 

„Oslobodenie podnikateľa Mariana Kočnera predstavuje ďalšiu zničujúcu ranu pre boj za úplnú spravodlivosť za vraždu Jána a Martiny,“ píšu organizácie vo vyhlásení.

„V prvom rade myslíme na rodiny Jána a Martiny, ktoré prežili roky bolestivých súdnych pojednávaní a ktorým bola opäť odopretá úplná spravodlivosť a zodpovednosť. Zdieľame ich silné sklamanie z rozsudku nad Kočnerom a v tomto ťažkom období sme plne solidárni s rodinou, blízkymi a kolegami páru.

Toto opakované zlyhanie v snahe dosiahnuť odsúdenie podozrivého strojcu vraždy je ďalšou škodlivou prekážkou v boji proti beztrestnosti za vraždy novinárov na Slovensku a v Európe. Tento prípad sa odohráva podľa príliš častého vzorca, keď sa nájomní vrahovia a sprostredkovatelia takýchto zločinov dostávajú za mreže, zatiaľ čo podozriví objednávatelia vraždy unikajú spravodlivosti.

Odporúčame aj: Reportéri bez hraníc: Debakel súdneho konania proti Mariánovi Kočnerovi vyvoláva trpkú príchuť

Ďalší oslobodzujúci rozsudok v prípade najzávažnejšieho zločinu proti žurnalistike v novodobej histórii Slovenska má tiež znepokojujúce dôsledky pre krehký pokrok, ktorý sa v posledných rokoch dosiahol v oblasti slobody médií na Slovensku. Aj keď sme sa vyrovnali s týmto neúspechom, sme naďalej odhodlaní zabezpečiť úplnú spravodlivosť pre Jána a Martinu a budeme podporovať rodiny počas odvolania na Najvyššom súde.

Tí, ktorí si objednali vraždu novinára, nemôžu zostať nepotrestaní. Boj za spravodlivosť bude pokračovať."

Podpísané:


ARTICLE 19 Europe

Committee to Protect Journalists (CPJ)
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Free Press Unlimited (FPU)
International Press Institute (IPI)
OBC Transeuropa (OBCT)
Reporters Without Borders (RSF)