Print this page

Hovorca Konferencie biskupov si nemyslí, že je väčšia Malina ako Tomáš

Kauza hovorcovská Malina má ešte dozvuky. Hovorca KBS Jozef Kováčik je pobúrený tým, čo o ňom povedal predseda Asociácie hovorcov Slovenska Ján Orlovský.

 


V rozhovore pre SME hovorca Západoslovenských elektrární Ján Orlovský povedal, že si myslí, že hovorca Konferencie biskupov Slovenska je väčšia Malina ako Erik Tomáš, šéf Tlačového oddelenia Úradu vlády, ktorý mal pôvodne Malinu dostať. „Osobne si myslím, že hovorca Konferencie biskupov Slovenska, ktorý povie, že verejnosť nemá právo na informácie, je oveľa väčšia Malina. Načo potom KBS hovorcu potrebuje? Ale Konferencia biskupov Slovenska nezaujíma ateistov, a nezaujíma dajme tomu luteránov," povedal Orlovský.

 

Kováčika sa toto vyjadrenie dotklo. Orlovskému aj redakcii SME posiela otvorený list, v ktorom píše: „Vážený pán Orlovský, vážená redakcia SME, z dejín je známy výrok, podľa ktorého sa tisíckrát opakovaná lož stáva pravdou," píše a ďalej cituje slová Orlovského na jeho adresu.

„Predpokladám, že pán Orlovský tento fakt vie dokázať, nakoľko takýto výrok z mojich úst nikdy nezaznel," napísal Kováčik. Predpokladá, že Orlovský vychádzal z článku Pravdy spred roka Pápež rozhodol, a to cirkvi stačí, kde bolo napísane: „Sú určité rezervované informácie, ako je to vo verejnej správe alebo v iných sférach. Prijímame fakt, že Svätý Otec rozhodol. Pre nás katolíkov je toto najvyšší dôvod," poznamenal Kováčik," napísala Pravda.
Vyjadrenie súviselo s článkom o odvolaní biskupa Bezáka a petíciou veriacich, ktorí žiadali pápežskú nunciatúru a KBS, aby pomenovali príčiny Bezákovho odvolania.

„Je zrejmé, že posun, či už zámerný alebo nezámerný, vo výrokoch, ktoré sú mi pripisované, je potrebné uviesť na správnu mieru. Nepredpokladám, že hovorca ZSE informuje verejnosť o všetkých strategických interných rozhodnutiach svojej firmy. Je to jej právo. Preto je potrebné, aby sme ako hovorcovia narábali s informáciami, ktoré sú úplné a overené. Tak, ako novinár, ktorý nesie zodpovedajúci podiel na pravdivosti i zodpovednosti za článok," píše na záver hovorca KBS.

SME nevidí dôvod na opravu. Šéfredaktor SME Matúš Kostolný poslal Kováčikovi nasledujúci mail: "Pri overovaní skutkových tvrdení z rozhovoru s pánom Orlovským sme, samozrejme, zaregistrovali aj výrok týkajúci sa Vašej osoby. Nepovažovali sme ho za nepravdivý, lebo v podobnom duchu ste sa naozaj v médiách vyjadrili. V článku z 5. júla 2012 v našich novinách sme Vás citovali takto: „Ľudia sú hlavne vďaka médiám presvedčení, že majú právo na všetky informácie, a to nie je správny názor. Ľudia nemajú právo na všetky informácie," povedal hovorca KBS Jozef Kováčik."

"Výrok pána Orlovského preto považujem za vecne správny a nevidím dôvod na opravu," povedal pre Omédiách.com Kostolný.

Pokúšame sa získať reakciu Orlovského.