Print this page

Tkáč obhajuje noviny, ktoré Vášáryová označila za fašizoidné

Magda Vášáryová v parlamente upozornila, že opäť aj tento rok potešia peniaze zo štátneho rozpočtu Slovenské národné noviny, ktoré sú podľa nej "dnes, bohužiaľ, tréningovým táborom profašistických a antieurópskych stanovísk."

 

 

Poslankyňa Magda Vášáryová minulý týždeň počas rozpravy v parlamente kritizovala návrh štátneho rozpočtu, špeciálne kapitolu rozpočtu Ministerstva kultúry, kde je vyčlenených 1,5 milióna eur pre Maticu slovenskú, z čoho sú financované aj Slovenské národné noviny, známe aj svojimi rasistickými karikatúrami. „Matica slovenská nepríde skrátka. Dostane svojich obvyklých 1,5 milióna eur. Ale priatelia, ona z toho financuje Slovenské pohľady a Slovenské Národné Noviny, ktoré sú dnes, bohužiaľ, tréningovým táborom profašistických a antieurópskych stanovísk...Podporujeme noviny, ktoré sú tréningovým táborom toho, čo nás tak desí v Banskej Bystrici u pána Kotlebu, ale ved tam si to skúšajú," povedala Vášáryová.

Na jej vystúpenie reagoval predseda Matice Marián Tkáč. „Argumentovala pritom citátmi z periodík, ktoré Matica slovenská nevydáva a nemá na ne ani vplyv," napísal Tkáč. Pritom v perexe majú noviny jasne napísané, že sú týždenníkom Matice slovenskej. Vydáva ich Vydavateľstvo Matice slovenskej. Slovenské národné noviny a ich internetová podoba sú podľa oficiálnych informácii Matice tlačovým orgánom Matice slovenskej. Riadi ich redakčná rada vymenovaná predsedom po prerokovaní v predsedníctve. Za ich obsah zodpovedá šéfredaktor, ktorého na základe výberového konania vymenúva predseda. Šéfredaktorom je Maroš Smolec, bývalý "mečiarovský" novinár.

Premiér na oslavách Matice   Foto: Matica slovenská

Tkáč je v redakčnej rade spolu s napríklad Drahoslavom Machalom, o oboch noviny píšu oslavné články, rovnako aj o premiérovi Robertovi Ficovi. Podobne je to aj so Slovenskými pohľadmi, kde šéfredaktora tiež vymenúva Tkáč.

"Zrejme si pani poslankyňa pomýlila dojmy s pojmami. Pravdepodobne nečíta Slovenské národné noviny s prílohou Orol tatranský, ktoré vytrvalo pokračujú v štúrovskom vlastenectve tak, ako to načrtol ich zakladateľ ešte v roku 1845. Zrejme už vôbec nepozná obsah súčasných Slovenských pohľadov, ktoré sa hlásia k dedičstvu ich zakladateľa Jozefa Miloslava Hurbana z roku 1846. Preto asi ani netuší, že autormi týchto matičných periodík sú napríklad aj Ľubomír Feldek, Ladislav Ballek, Boris Filan, Anton Hykisch, Pavol Rankov a mnohí ďalší. Rozhovor pre matičné média bez problémov poskytla aj jej dcéra Hana Lasicová," pokračuje Tkáč.