Ako to je s citátom Hrušovského v HN. Povedal buzeranti alebo gejovia?

Ako to je s citátom Hrušovského v HN. Povedal buzeranti alebo gejovia? Reprofoto hnonline.sk

Volebný tím Pavla Hrušovského upozornil redakciu Hospodárskych novín, že použili nesprávne vyjadrenia Hrušovského. HN následne na webe slovo buzeranti nahradili slovom gejovia. Bez vysvetlenia.

 

 

Hospodárske noviny o polnoci vydali na webe reportáž z kampane prezidentského kandidáta Pavla Hrušovského s názvom Neviem, či je 500 eur mesačne veľa alebo málo. Redaktor, ktorý sprevádzal Hrušovského počas dňa, pri pasáži o návšteve biskupa napísal:

Citát Hrušovského vyvolal v diskusiách pobúrenie. Redakcia HN okolo poludnia v citáte slovo „buzerantom" nahradila slovom „gejom." Urobila to  bez vysvetlenia čitateľom. Ide pri tom o závažný citát pár týždňov pred voľbami, ktorý vyvolal kritické reakcie.

Požiadali sme vedenie HN o dôvody zmeny:

„Náš redaktor Miroslav Pejko, ktorý strávil s pánom Hrušovským celý deň, nám potvrdil, že pán Hrušovský povedal vetu, ktorú sme následne použili v texte, ktorý ešte neprešiel poslednou korektúrou printu. Bohužiaľ, musím zároveň povedať, že redaktor nemá vyjadrenia pána Hrušovského nahraté," povedala pre Omédiách.com Marcela Šimková vedúca ekonomického oddelenia HN.

V printovom vydaní HN slovo buzeranti nebolo, ale gejovia. „Na strane zmenila výraz pri korekcii jazyková redaktorka a editor strany si už túto zmenu nevšimol. V printe teda vyšiel citát (gejom a lezbám – pozn.red), ktorý nekorešpondoval s citátom, ktorý sa nahadzoval z pôvodného článku do systému – a ten sa automaticky preklopil v pôvodnom znení na web. Keďže sa znenie printu a webu synchronizuje, upravil sa inkriminovaný citát na webe, resp. Facebooku do rovnakej podoby ako v printovej verzii HN," vysvetlil pre Omédiách.com šéfredaktor Peter Vavro. „Stopa teda nesmeruje k vedeniu redakcie HN, KDH alebo iným zásahom zhora alebo zvonku, ale k zmene slova zo strany jazykovej redaktorky na vytlačenom obťahu strany," dodal Vavro.

Inú verziu má tím Hrušovského. Jeho hovorca Martin Krajčovič povedal, že printová verzia bola v poriadku. Keď videli verziu na webe, upozornili telefonicky redakciu Hospodárskych novín, nech to opravia a redakcia to podľa slov Krajčoviča následne opravila. „Pretože Hrušovský nič také nepovedal," povedal Krajčovič z volebného štábu Hrušovského.