Print this page

Pozrite sa, do ktorých novín šlo v roku 2013 najviac reklamy Foto: mk

Traja najväčší hráči na trhu získali až 61 percent z celkových investícií zadávateľov do printovej reklamy.

 

 

V roku 2013 vzrástol objem inzertných výdavkov v printových médiách. Najviac investovali zadávatelia do reklamy v printových tituloch vydavateľstiev Ringier Axel Springer, Spoločnosť 7 Plus a Petit Press. Spolu získali 61 percent z celkových investícií zadávateľov do printovej reklamy.

Vyplýva to z monitoringu spoločnosti TNS Slovakia, ktorý vychádza z oficiálnych cenníkov médií a nezohľadňuje žiadne zľavy, bartre a bonusy.

Zadávatelia investovali v minulom roku do printovej reklamy viac ako 175 mil. eur. Printový trh tak zaznamenal medziročne nárast výdavkov do reklamy o 3,8 percenta a po prepade v roku 2012 sa dostal na úroveň z roku 2011, stále však zostáva na nižšej úrovni, ako bol v roku 2007, informuje TNS.

Najväčším zadávateľom reklamy v tlači bol Lidl, ktorý ukončil niekoľkoročné prvenstvo Orange. Na druhom mieste sa udržal predajca záhradnej a bazénovej techniky (Mountfield) a investície do printov mobilného operátora Orange boli tretie najvyššie.

Výdavky na reklamu v časopisoch poklesli o necelé percento, zatiaľ čo výdavky do reklamy v novinách vzrástli o necelých 10 percent. „Nárast v novinách čiastočne súvisí s rozšírením portfólia monitorovaných médií, do ktorého boli v roku 2013 pridané aj vybrané regionálne mutácie celoštátnych denníkov."

Medzi mesačníkmi investovali zadávatelia najviac prostriedkov do reklamy v časopise Eva, ktorý si drží prvenstvo medzi mesačníkmi už niekoľko rokov. Medzi týždenníkmi sa najviac inzerovalo v Plus 7 dní, a čo sa týka denníkov, prvenstvo si drží Nový čas.