Print this page

Hackerský útok na sme.sk pokračuje aj deň po voľbách

Stránka denníka SME Sme.sk počas volebnej noci mala rozsiahle výpadky. Zástupca šéfredaktora hovorí o hackerskom útoku. Útok pokračuje aj v nedeľu.

 

 Aktualizácia: Zo zahraničia sa na webové stránky SME nedostanete, informovala redakcia sme.sk  v nedeľu popoludní. Kyberútok odštartoval v sobotu o desiatej hodine večer, v okamihu, keď sa zavreli volebné miestnosti. "DoS/DDoS útokov býva SME častým cieľom. Tento raz však útočník využil sofistikovanejšiu metódu a útok tohto typu na SME.sk dosiaľ nebol. Zároveň ide o útok s rekordnou veľkosťou. Prvá fáza útoku pritom odštartovala v sobotu večer, po technickom zásahu však zhruba po dvoch hodinách útočník svoj kyberútok štvornásobne zväčšil," oznámil v nedeľu popoludní denník Sme.sk.

Pôvodný článok:

Zástupca šéfredaktora denníka SME Konštantín Čikovský pre Omédiách.com povedal, že útok zaznamenali v sobotu presne o 22 hodine. To znamená v čase, keď boli uzavreté volebné miestnosti a sme.sk malo spustené online spravodajstvo z volebných centrál a malo v pláne prinášať priebežné výsledky volieb. "Bolo to presne o 22 hodine. Takmer isto šlo o DDoS útok. Linky, ktoré idú z Petitpressu von cez Telekom boli zahltené. O hodinu a pol urobil Telekom opatrenia, ktoré nám umožnili spustiť prevádzku aspoň v obmedzenej forme," povedal Čikovský. "Ospravedlňujeme sa čitateľom a blahoželáme Andrejovi Kiskovi," dodal.

Požiadavky na server smerovali z celého sveta, z Európy najmä z Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Rumunska.

Pred polnocou bol web čiastočne opäť dostupný. Výpadky pokračovali.

Hackerský útok oznámila krátko pred voľbami aj strana Smer na stránku Roberta Fica Fico2014.sk. Viac: Vyhlásenie strany Smer

Pracovník Websupportu, ktorý spravuje stránku Fico2014.sk, na sociálnej sieti oznámil, že Websupport hackerský útok nezaznamenal.