Print this page

Nové pravidlá pre novinárov budú platiť už onedlho

O pár dní sa už novinári nebudú len tak ľahko pohybovať po parlamente. Veľká časť priestorov ostane uzamknutá. Chystá sa aj nové tlačové stredisko, zatiaľ vyzerá, že je skôr pre politikov.

 


V januári začali prípravy na „bezpečnostné" úpravy v priestoroch Národnej rady. Výsledkom je, že sa obmedzí pohyb novinárov po parlamente, ale aj počet novinárov, ktorí môžu prísť do parlamentu. Mení sa totiž systém akreditácií. Pôvodne mali novinky z dielne Paškovej Kancelárie NR platiť už pred niekoľkými týždňami.
„Nové bezpečnostné pravidlá budú platiť od 15. apríla. Iné zmeny, ako tie o ktorých sme informovali, nebudú," povedala pre Omédiách.com Soňa Pőtheová, riaditeľka Komunikačného odboru NRSR. V parlamente boli namontované bezpečnostné dvere, ktoré obmedzia pohyb novinárov, vo veľkej časti budovy, čím sa poslanci budú môcť novinárom ľahšie vyhýbať. Do platnosti vstúpi zákaz filmovať dokumenty osobnej povahy, ale aj nový systém akreditácií, ktorý obmedzuje počet novinárov na redakciu.

 

„Novinári si už môžu chodiť podpísať akreditácie, zdržanie spôsobilo, že viacerí nemali platný občiansky preukaz," vysvetľuje zdržanie Pőtheová.
Na prízemí vzniká aj nové tlačové centrum, to však vyzerá skôr ako pohodlné miesto pre politikov na tlačové besedy, ako plnohodnotný priestor na prácu novinárov.

„Pôvodná tlačová miestnosť ostáva pre agentúrnych redaktorov, aby mali kľud na písanie. Po diskusii s viacerými technickými pracovníkmi televízií a vašimi kolegami novinármi sme sa zhodli, že vzhľadom na ruchy vo foyer, pohyb návštevníkov a pípanie počas osobnej kontroly bude dobré mať samostatnú miestnosť na tlačové besedy," povedala Pőtheová. "Takéto „press centrum" bude vybavené technicky podľa požiadaviek na televízne vysielanie a tiež nebudú chýbať štátne symboly. Stredisko sa pripravuje, ešte vám nevieme povedať kedy bude dokončené, ale dáme vedieť," povedala. Nie je známe, či v tejto miestnosti bude aj vybavenie pre iných novinárov, okrem kameramanov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Martina Töröková, Markíza

Namiesto bufetu sa už pre novinárov a návštevníkov namontoval automat.