Print this page

Politička Smeru informovala USA o tajných plánoch strany, píše Wikileaks Foto: europoslankyna.sk

V odtajnených depešiach amerických diplomatov bola Katarína Neveďalová, politička Smeru, dnes poslankyňa EP zdrojom informácií o pozadí Smeru, píše denník SME.

 


Malo sa tak stať v roku 2006, keď bola Neveďalová členkou mládežníckej organizácie Smeru.
„Vtedy 24-ročná Neveďalová sa ešte ako zástupkyňa medzinárodného tajomníka Smeru a podpredsedníčka Mladých sociálnych demokratov s pracovníkmi americkej ambasády v Bratislave podľa Wikileaks stretla viackrát, hovorili spolu údajne o pomeroch v Smere," píše SME. Ako píše denník Neveďalová podľa Wikileaks sprístupnila „tajné plány" kampane Smeru pred voľbami v roku 2006.

Predseda strany Robert Fico sa chcel ísť podľa nich predstaviť aj do Washingtonu „a pokúsiť sa uistiť vládu Spojených štátov, že Fico nie je druhý Mečiar. Podľa Wikileaks hovorila a o tom, že Ficovu cestu do USA malo najskôr oddialiť to, že krátko pred ním tam bol Mikuláš Dzurinda.
„Neveďalová podľa dokumentu opisovala, že Fico nechce dopadnúť ako Mečiar pred štyrmi rokmi, keď bol tiež v Amerike v podobnom čase ako Dzurinda a Mečiar si priniesol iba fotografie s menej významnými politikmi," píše SME.

Denník požiadal dnes europoslankyňu o stanovisko, tá tvrdí, že dokumenty na Wikileaks nečítala a poprela, že by s diplomatmi hovorila o pozadí Smeru. Ambasáda Wikileaks nekomentuje. Hovorkyňa Smeru označila väčšinu informácií Wikileaks za kačicu.

"Neveďalová na svojom verejnom profile na Facebooku informácie z Wikileaks poprela. "Verím, že ľudia si urobia názor sami, ale snáď nebude nikto veriť výmyslom, ktoré sa 11 dni pred voľbami do EP "opierajú" o "informácie", ktoré podľa nich sú 8 rokov staré," napísala.

Neveďalová je dnes europoslankyňou Smeru, vo voľbách opäť kandiduje, tentoraz zo šiesteho miesta.