Print this page

O podiele v Petit Presse, o ktorý má údajne záujem Penta, rokuje spolumajiteľ SITA Ilustračné foto: SME, SITA

Penta sa možno nesnaží získať vplyv vo vydavateľstve denníka SME priamo. Spojovníkom môže byť spolumajiteľ agentúry SITA, o ktorom hovorí šéf Petit Pressu Alexej Fulmek.

 

 

Finančná skupina Penta nekúpila Trend Holding a Spoločnosť 7 Plus priamo. Akvizíciu uskutočnila cez holandskú investičnú spoločnosť V3 Media Holdings.

V súčasnosti sa rieši osud vydavateľstva Petit Press, kde polovicu vlastní Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), kde je predsedom predstavenstva Peter Vajda a členovia Jozef Grnáčik a Vladimír Rajčák. A druhú polovicu vlastní nemecká spoločnosť Rheinisch – Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG). Práve časť, ktorú vlastnia Nemci, chce získať slovenská skupina na čele s Vajdom, no do súboja sa podľa webu motejlek.com zapojila aj Penta. „Penta Investments uzavrela dohodu s nemeckým vydavateľstvom RBVG ohľadne ceny za polovičný podiel v slovenskom Petit Presse. Predaj ale ešte môže zmariť Prvá slovenská investičná skupina, ktorá má predkupné právo na podiel vlastnený nemeckou spoločnosťou," napísal Motejlek.com.

S Nemcami o predaji ich podielu však podľa informácií Omédiách.com rokuje spolumajiteľ agentúry SITA. Informáciu pre Omédiách.com potvrdil generálny riaditeľ Petit Pressu Alexej Fulmek.
V podstate od prvej chvíle, keď náš nemecký akcionár RBVG predal v roku 2013 svoj 100%-ný podiel v českom vydavateľstve MAFRA, nám bolo jasné, že bude chcieť vycúvať aj z Petit Pressu, lebo osamotená pozícia na Slovensku strácala pre nich akýkoľvek význam. Začiatkom roka sa začala diskusia medzi akcionármi o prevzatí 50%-ného nemeckého podielu, druhým 50% akcionárom slovenskou stranou PSIS. Podľa mojich informácii sú rokovania medzi akcionármi zložité a trvajú doteraz," povedal Fulmek.
„Faktom ostáva, že PSIS už nie je jediným záujemcom o tento podiel, lebo sa objavila aj písomne sformulovaná konkurenčná ponuka. Podľa mojich informácií konkurenčnú ponuku predložila agentúra SITA prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti, ktorú na rokovaniach zastupoval jeden z majiteľov SITY," povedal Fulmek. „Nič to nemení na fakte, že PSIS má predkupné právo a ja verím, že si ho uplatní."

Záujem zo strany SITA ho prekvapil. „Trochu paradoxné a možno aj úsmevné je, že Petit Press cez moju osobu začal pred dvoma mesiacmi rozhovory s majiteľom SITY, či by Petit Press nevstúpil do SITY Slovenskej tlačovej agentúry odkúpením nejakej časti akcií v tejto spoločnosti, ale zdá sa, že situácia sa za pár týždňov obrátila a SITA má záujem o vstup do Petit Pressu," dodal Fulmek.


Spolumajiteľom spoločnosti SITA je Igor Grošaft, bývalý člen prezídia FNM, ktorý bol ako nominant SDKÚ v predstavenstve štátnej Slovenskej energetickej prenosovej sústavy, (SEPS). Po tom, ako sa v roku 2012 jeho meno objavilo v údajnom spise SIS Gorila, podľa ktorej sa mal podieľať na presadzovaní záujmov skupiny Penta pri privatizácii, Grošaft požiadal vtedajšieho ministra hospodárstva Juraja Miškova, aby ho odvolal z funkcie v SEPSe. Hospodárske noviny aj aktuálne.sk spojili jeho meno s Radoslavom Procházkom.

Pokúšame sa získať reakciu spolumajiteľa SITA Igora Grošafta, ktorý zatiaľ reagoval len SMSkou, že je v zahraničí a večer sa na otázky pozrie. „Ale nemám nič, čo by som mohol na vaše otázky komentovať," dodal v SMS.

Odporúčame aj: Penta kontroluje Trend Holding a 7 Plus

Generálny riaditeľ Ivan Sámel a predseda predstavenstva agentúry SITA sa vyjadroval za agentúru. „Agentúra SITA určite nerokuje o kúpe podiel v Petit Presse. To je všetko, čo vám k tomu môže povedať," povedal Samel. Na otázku, či neprebiehajú sprostredkované rokovania, ktoré by spájali Pentu so SITA, povedal: V tejto chvíli nie. Aspoň ja o nich neviem. Nevylučujem, že môžu byť nejaké rokovania v budúcnosti, ale zatiaľ o nich neviem."

„Nechávame to bez komentára," povedal hovorca Penty Martin Danko. Zároveň zopakoval to, čo povedal krátko pred tým, ako vstúpila Penta do Trend Holdingu a 7 Plus: „Momentálne nemáme na mediálnom trhu žiadnu záležitosť, ktorú by sme považovali za dokončenú. V takom štádiu, aby sme ju mohli verejne komunikovať. Informácie poskytneme len k transakciám, ktoré budeme považovať za dokončené," povedal Danko.

Haščák na predstavovaní sa v Trende na otázku súvisiacu so záujmom o vydavateľstvo SME povedal, že všetky akvizície bude skupina realizovať „na priamo".

SITA ako jedna z prvých napísala článok s názvom „Penta sa údajne dohodla na cene za podiel v Petit Presse," ktorý od nej prebrala veľká časť médií. V článku sa nespomína súvislosť obchodu so samotnou agentúrou SITA. "Tá správa bol len monitoring motejlka, žiaden autorský článok," reagoval šéf ekonomickej redakcie SITA.