Print this page

V redakčnej rade Projektu N budú Šimečka, Kaščák, Bútora a ďalší Foto: Ceeforum/Peter Župník

Známe je už aj vedenie Projektu N.

 

 

Nový internetový denník Projekt N, ktorý zakladá bývalé vedenie denníka Sme, bude mať vlastnú redakčnú radu. Tá „bude spoluurčovať zameranie projektu a pomáhať vedeniu redakcie budovať dlhodobú víziu."

Predsedom redakčnej rady bude sociológ Martin Bútora, ktorý dnes radí prezidentovi Andrejovi Kiskovi. „Žurnalistický startup si za pár dní získal tisíce sympatizantov. K projektu N môžu prispieť nápadmi, financiami, autorskými vstupmi, schopnosťou komunikovať a prepájať rôzne prostredia. Taká potenciálna synergia tu už dávno nebola, jednoducho dorástli kvalitní ľudia, mnohí z nich chcú žiť na Slovensku a spoluutvárať ho na svoj obraz," vraví Bútora.

Odporúčame aj: Odídenci zo SME budú mať denník Projekt N

Kontinuitu s niekdajším Sme predstavuje aj bývalý šéfredaktor Sme Martin M. Šimečka. „Skutočná sloboda nikdy nie je bez rizika a nikdy nie je zadarmo. Každý, kto sa pokúša toto pravidlo oklamať, skončí v otroctve, aj keď okovy bývajú dnes často mäkké až zamatové. Preto mám radosť z toho, že novinári z denníka Sme sa rozhodli ísť do rizika a založiť vlastné noviny. A je mi cťou, že ma oslovili, aby som sa stal členom ich redakčnej rady," povedal Šimečka.

V rade bude aj hudobník a zakladateľ hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák a psychiater a spisovateľ Péter Hunčík.
V najbližších týždňoch by ju mali doplniť ešte ďalšie dve až tri osobnosti verejného života. Poslaním rady bude spoluurčovať zameranie Projektu N a pomáhať jeho vedeniu budovať dlhodobú víziu.

Projekt N zakladajú novinári, ktorí odišli zo Sme po ohlásení vstupu finančnej skupiny Penta do vydavateľstva Petit Press. Šéfredaktorom bude Matúš Kostolný, na čele vydavateľstva bude bývalý zástupca šéfredaktora Sme Lukáš Fila.

Testovacia prevádzka nového spravodajského webu by mala začať v priebehu novembra.