Print this page

Fico sa vyhráža Plus 7 dní ďalšou žalobou Foto: Úrad vlády

V priebehu niekoľkých dní premiér Robert Fico oznámil, že sa chystá podať žaloby na dve vydavateľstvá.

 


V pondelok sa premiér na konferencii Hospodárskych novín poďakoval vydavateľstvu za pozvanie a jedným dychom mu oznámil, že na neho podá sériu žalôb,hlavne za komentáre Daga Daniša.

 

Teraz Fico požaduje opravu článkov Plus 7 dní o Kauze Váhostav a prepojení Smeru na Juraja Širokého, inak podá na vydavateľstvo Plus 7 dní žalobu. 

„Po tom, čo týždenník Plus 7 dní odmietol uverejniť opravu a ospravedlnenie za preukázateľne lživé články o využití vládneho auta manželkou premiéra, ktoré nebolo vládnym vozidlom a údajnom lukratívnom mieste pre syna premiéra, ktoré bolo brigádou, týždenník pokračuje v ťažení proti R. Ficovi uverejňovaním ďalších lží," píše Úrad vlády.

V najnovšom vydaní Plus 7 dní vyšli články o kauze Váhostav. Ficovi sa nepáči informácia, že zdroje na riešenie reštrukturalizácie Váhostavu pôjdu na úkor peňazí daňových poplatníkov. „Táto konštrukcia je lživá, pretože prijaté riešenie situácie nezabezpečených veriteľov Váhostavu pozostáva aj z odkúpenia nevyplatených pohľadávok zdrojmi štátnej Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktoré však štát následne využitím legitímnych právnych nástrojov získa z Váhostavu. To znamená, že koncovým zdrojom financií na pomoc nezabezpečeným veriteľom nie je štát, a teda peniaze daňových poplatníkov, ale zdroje spoločnosti Váhostav. Napriek tomu dnes týždenník Plus 7 dní na viacerých miestach opakuje svoju lživú konštrukciu," píše Úrad vlády.

Viac: Celé stanovisko Úradu vlády k článkom Plus 7 dní

Ficovi sa nepáči ani anketa, kde sa redakcia pýta osobností, či ich potešilo, "že dlhy Váhostavu voči subdodávateľom zaplatíme zo štátnych peňazí?", ani úvodník článku, že firmu Váhostav "zachraňuje Fico z peňazí všetkých" a rovnako ani záver komentára šéfredaktora Milana Luknára, že nám nevadí, "že dlhy Váhostavu zaplatíme z našich peňazí, ...".
Podľa stanoviska Úradu vlády v jednom vydaní týždenník bolo trikrát zopakoval tvrdenie, ktoré sa nezakladá na pravde.

V stanovisku Úrad vlády kritizuje aj to, že týždenník spája podnikateľa J. Širokého so stranou Smer.


News and Media Holding Penty, pod ktorý Plus 7 dní patrí, výhrady Fica nekomentoval.