Print this page

Štefan Hríb: Srholec má vyššiu autoritu, než všetci biskupi dokopy

"O Antonovi Srholcovi som pred rokom 1989 iba počul. Dlho som bol neveriaci, a potom dlho verný protestant. Ale vedel som, že je väzeň z uránových baní a autor legendárnych kázní z inak temného obdobia husákovej normalizácie. Keď komunizmus padal, videl som to na tribúne a zdalo sa mi samozrejmé, že s jeho príbehom bude aj on povolaný nahradiť v cirkvi všetko mľandravé a choré. Ale Anton Srholec povolaný nebol. Bol svojou milovanou cirkvou, naopak, odsunutý.... A dnes má vyššiu autoritu, než všetci biskupi dokopy," píše Štefan Hríb v najnovšej knihe.

 

 

Pred rokom šéfredaktor .týždňa a moderátor diskusných relácií Pod lampou Hríb vydal knihu rozhovorov s Róbertom Bezákom Medzi nebom a zemou. Naj eseň minulého roka pripravil knihu o Antonovi Srholcovi s názvom ... Náš António?

 

Knihu tvoria dva rozhovory Hríba s Antonom Srholcom - jeden z roku 1999 a druhý z roku 2009. Okrem toho v knihe vychádzajú aj legendárne kázne Srholca z Blumentálskeho kostola v Bratislave z obdobia komunistickej diktatúry z rokov 1972 až 1974, ale aj jeho vlastné texty.

 

„Táto kniha prináša nový pohľad na Antona Srholca. Najmä jeho doteraz nepublikované kázne ukazujú, aký duchovný poklad tu mal - najskôr z vôle komunistov a neskôr z rozhodnutia biskupa Sokola - ostať zakopaný," píše vydavateľ.