Ako sa darí novým hráčom na trhu - Reportérovi a Echu?

Ako sa darí novým hráčom na trhu - Reportérovi a Echu? Foto: Reportér

Časopis Reportér čaká budúci rok zisk, vyrovnané môže byť aj Echo.

Nové mediálne tituly, ktoré založili novinári, ktorí nesúhlasili so vstupom Andreja Babiša do českých silných vydavateľstiev, po roku bilancujú.

Magazín Reportér by sa podľa vydavateľa Roberta Čásenského v budúcom roku mal dostať do mierneho zisku. Vyrovnané hospodárenie by mohol dosiahnuť aj ďalší z vlani vzniknutých tlačených titulov, týždenník Echo. Podľa jeho šéfredaktora Dalibora Balšínka to ale môže oddialiť spustenie ďalších produktov alebo posilnenie redakcie.

"Máme mierny náskok oproti tomu, ako sme si to naplánovali. Tento rok skončíme ešte v mínuse, budúci rok by sme sa mali prehupnúť kúsok nad nulu. A veríme, že v treťom roku existencie sa začnú pomaly vracať pôvodnej investície, ktoré sme vložili do rozjazdu, "povedal Čásenský, zakladateľ a šéfredaktor časopisu Reportér. Dodal, že predaný náklad mesačníka, ktorý začal vychádzať vlani v septembri, sa pohybuje okolo 27.000 kusov, z toho viac ako polovica ide partnerom časopisu (Česká sporiteľňa, SmartWings a Fincentrum), ktorí ich poskytujú svojim zákazníkom. Predplatiteľov mesačníkov je cez 4000, z toho väčšina má kombináciu digitálneho a tlačeného vydania.

Vyrovnané hospodárenie by v budúcom roku mohol dosiahnuť aj týždenník Echo, ktorý začal vychádzať vlani najprv v digitálnej a potom ajv tlačenej podobe, a doplnil tak spravodajský web Echo24.cz. "Keby sme s tým nič nerobili, určite by sme v roku 2016 boli schopní pokryť svoje náklady," povedal Balšínek. "Ale pretože naši veritelia sú extrémne spokojní, skôr riešime otázku, či robiť viac produktov ... alebo či treba posilniť redakčný tím o troch ľudí," poznamenal. Tohtoročnú stratu odhaduje na tri, štyri milióny korún. Balšínek pripomenul, že projekt Echo vznikol s pôvodnou investíciou 20 miliónov korún, vďaka úveru od podnikateľa Jána Klenora.

Balšínek povedal, že týždenne sa predá zhruba 11.000 kusov týždenníka. Z toho na stánku týždenník predáva 4000 až 5000 výtlačkov a v digitálnej podobe 4500. Vydavateľstvo má tiež asi 1800 predplatných a rastie mesačne zhruba o sto kusov. Príjmy od čitateľov tak teraz predstavujú asi štyridsať percent z celkových výnosov. "Toto číslo sa budeme snažiť postupne zvyšovať, pretože s inzerciou je to inak strašne ťažké. Každý, kto sa pohybuje v tomto biznise vie, že nikto nemusí inzerovať nutne u vás," povedal Balšínek.