Čo odporúčajú francúzske noviny po piatkových útokoch?

Čo odporúčajú francúzske noviny po piatkových útokoch?

"Smútok a hnev" stojí na titulnej strane dnešného špeciálneho vydania francúzskeho denníka Le Figaro, ktorý vyšiel rovnako ako Libération výnimočne aj v nedeľu. Oba listy podobne ako zvyšok francúzskej tlače reagujú na piatkové teroristické atentáty, pri ktorých v Paríži zahynulo okolo 130 ľudí a vyše 300 bolo zranených.

 

 

"Som Paríž", hlása Libération, ktorý si vypožičal pozmenený slogan známy po januárových útokoch na redakciu Charlie Hebdo. Vtedy sa celý svet hlásil k mŕtvym karikaturistom heslom Je suis Charlie. Printové vydanie Libération si môžete prečítať aj na webe.

"Bráňme sa" vyzýva na svojej úvodnej strane Le Parisien. Le Monde zvolil širší záber vetami "Francúzsko je vo vojne. Vo vojne proti totalitnému, slepému, strašne vražednému terorizmu."

Le Figaro dúfa, že "všetci teraz pochopili, že táto vojna len začala". Libération napísal, že z udalostí nemožno vyvodiť nič iné, než že "Francúzi sa budú musieť zmieriť s tým, že v budúcnosti budú žiť s terorizmom".

Zdroj: Le Figaro

Takmer všetkými textami sa prelína slovo jednota. "Republika stojí tvárou v tvár barbarstva," napísal nedeľník Journal du Dimanche. Les Dernières Nouvelles d'Alsace tvrdí, že je potrebné upevniť republikánskej hodnoty. "Vyhlásili nám vojnu. Ak budeme jednotní, budeme schopní čeliť tomuto neprijateľnému šialenstvu," napísal denník.

Le Figaro tiež vylučuje akúkoľvek pasivitu. "Proti brutalite a krutosti existuje jediný princíp a jediný zákon - sila a moc," napísal.