Aká bola mediálna hodnota svadby Petra Sagana?

FB Peter Sagan FB Peter Sagan

Toľko fotografov, kameramanov a redaktorov, ktorí boli v stredu 11. novembra na námestí v Dolnom Kubíne, určite v tomto mestečku dávno nevideli a asi ani neuvidia. Ženil sa tam Peter Sagan.

 

 

Články o tom, že sa žení majster sveta v cyklistike, čo mal oblečené, ako vyzerala jeho manželka patrili medzi najčítanejšie a dostali sa dokonca aj na titulky odborných titulov.

Spoločnosť NEWTON Media, zisťovala, aká bola hodnota medializácie svadby Petra Sagana. V období medzi 9. až 15. novembrom 2015 bolo zaznamenaných 138 relevantných príspevkov o svadbe Petra Sagana. Podľa metodiky AVE bola ich mediálna hodnota 638 tisíc eur.

Hodnota AVE, známa najmä vo svete PR agentúr, je informácia o tom, koľko by sme museli zaplatiť za inzerciu, ak by bola zverejnená v danom počte a v daných typoch médií.

Najvyšší podiel na tejto sume mali príspevky publikované v celoštátnych denníkoch a ich internetových portáloch a reportáže v televíziách. Až 42 % z tejto sumy sa viaže na vrchol medializácie, ktorým bol 11. november, kedy si Katarína Smolková a Peter Sagan povedali spoločné áno.

 

 

AVE vychádza z aktuálnej ceny inzercie a zo skutočného rozsahu príspevkov. Pre každé médium sa sledujú jednotlivé premenné, ako sú pozícia článku (strana, na ktorej je článok zverejnený), prítomnosť obrázku či grafu v príspevku, umiestnenie kľúčovej informácie v titulku príspevku, rozsah informácie venovanej spoločnosti (značke) v rámci príspevku, hodnotenie spoločnosti (značky) v príspevku a jednotková cena reklamy v danom médiu (napr. na 1 cm² článku, 1 sec. v TV, rádiu).

Inou mediálnou hodnotou, s ktorou PR agentúry pracujú, je parameter GRP. Všetkých 138 príspevkov malo mediálny vplyv 587 GRP. Gross Rating Point je jednotka, ktorá zohľadňuje čítanosť printu, návštevnosť webov a výstupy peoplemetrov. Jeden GRP zodpovedá jednému percentu populácie SR staršej ako 14 rokov, teda skupine 47 000 čitateľov, ktorí sa mohli s publikovaným príspevkom zoznámiť. Čitateľ, ktorý mohol prečítať viac než jeden príspevok, je pritom započítaný opakovane.