Print this page

Ilustrátor prepašoval do detského časopisu súlož. Rodičia sú zhrození Reprofoto Čtyřlístek

Známy český časopis pre deti Čtyřlístek rieši nepríjemný problém.

 

 

Ilustrátor Bohumil Fencl do kresby v jednom z minuloročných vydaní prepašoval kresby, ktoré vôbec nemajú čo robiť v takomto časopise.

Do obrázku, ktorý znázorňuje rušnú križovatku, zašil aj dve zobrazenia, v ktorých pozorný čitateľ našiel pre deti nevhodné scény. Obrázok vyšiel v rámci seriálu zo seriálu Binky kontra T-Max. Na nevhodný obrázok upozornili Martin Šinkovský na Facebooku, všimol si to český web hlidacipes.org.

Čtyřlístek / Facebook Martin Šinkovský

Na Facebooku sa rozprúdila diskusia, kde mnohí rodičia netajili zhrozenie: "Kreslíř je asi pěknej magor! Dělat vtipy na účet někoho, kdo neví, o co jde, nemůže se nijak bránit, je ubohost... Pro mě prostě debil!"

Pravdepodobne to nie je prvýkrát, čitatelia upozorňujú, že podobné kresby autora našli aj v mnohých ďalších vydaniach: "Tak jsem prošel pár čísel dozadu a v měkčí formě je to poschovávané všude (smile) různá odhalená prsa, močící lidi, pohozené sexuální pomůcky a pod. Někde asi pracuje fantasie ale někde je to zcela zřejmé," napísal vo verejnej diskusii čitateľ Peter.

Redakcia sa od kresby dištancuje, čitateľom sa ospravedlňuje a s výtvarníkom ukončila spoluprácu.

„Týmto sa hlboko ospravedlňujem všetkým svojim čitateľom za skryté vulgarity v príbehu "Bink" výtvarníka a autora scenára Bohuslava Fencla. Jedná sa o majstrovsky ukryté miniatúrne kresby, ktoré sme v redakcii neobjavili. Týmto ďakujeme Vám, našim čitateľom, za podnetné upozornenia. S autorom okamžite ukončujeme ďalšiu spoluprácu a urobíme všetko, aby sa podobná vec nezopakovala," napísal vo verejnom vyhlásení konateľ vydavateľstva Vít Němeček.

Bohumil Fencl je autorom známeho komixového seriálu Mr. Sweet - manhattanský detektív, ktorý v rokoch 1989 až 1992 vychádzal v časopise Kométa a vyšiel minulý rok aj knižne ako Mr. Sweet.

Pre detský časopis Čtyřlístek kreslil už v rokoch 1991 až 93 seriál o šikovnom chlapcovi Binky, ktorý sa taktiež ako Mr. Sweet odohráva v americkom veľkomeste. Po 20 rokoch sa v roku 2013 seriál aj ilustrátor do časopisu vrátil.