Print this page

Manželka Clooneyho chce dostať novinárku z väzenia Foto: RFE/RL

Právnička špecializujúca sa na ochranu ľudských práv Amal Clooneyová sa ponúkla, že sa ujme prípadu uväznenej azerbajdžanskej novinárky Chadídžia Ismailovovej na Európskom súde pre ľudské práva.

 

 

Oznámilo to Rádio Sloboda (RFE/RL), kde Ismailovová pred svojím uväznením pracovala.

Novinárka aj jej právnik podľa stanice zvážia ponuku Clooneyovej, ktorá je manželkou herca Georgea Clooneyho. Britská právnička libanonského pôvodu je absolventkou Oxfordskej univerzity, špecializuje sa na ľudské práva a v minulosti zastupovala napríklad zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea alebo bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú. Je o 17 rokov mladšia ako jej manžel, držiteľ dvoch Oscarov.

Ismailovová bola vlani v septembri v Baku odsúdená na 7,5 roka za údajné daňové úniky, nezákonné podnikanie a sprenevery. Kritici režimu ale pokladajú jej uväznenie za pomstu za to, že si trúfala písať o podnikaní rodinného klanu prezidenta Ilhama Alijeva.

Ismailovová akúkoľvek vinu popiera, svoje odsúdenie označila za odplatu za svoj boj proti korupcii v najvyšších kruhoch.

Medzinárodná organizácia Human Rights Watch vlani udelila bývalej spravodajkyni Rádia Sloboda cenu za "odvážny boj za ľudské práva v nebezpečných podmienkach". Vyznamenal ju tiež PEN-klub.

Novinárka, ktorú v rusky hovoriacich médiách volajú aj "azerbajdžanský Havel", sa mala predvlani na jeseň zúčastniť pražskej akcie Forum 2000. Úrady jej však znemožnili odletieť do Prahy. Už vtedy sa obávala, že ju zatknú a uväznia.